Füstölt sonkás – sajtos csirke, paradicsomos kuszkusszal

Szinte pár perc alatt összedobhatod akár ebédre vagy vacsorára. Annyira egyszerű, hogy még akkor sem okozhat problémát, ha nem igazán vagy konyhatündér. 😊

Mindig mondom, hogy a kuszkusz a barátom. 😊 Óriási előnye, hogy minden más ételnél gyorsabban megvan és akár önállóan is megállja a helyét.
A csirkemellet vagy százféleképpen el tudod készíteni, elég, ha kicsit másként fűszerezed, vagy karakteresebb hozzávalókkal ízesíted és máris egy teljesen új ízvilágú ételt kapsz.

Hozzávalók:
A kuszkuszhoz:
180 ml kuszkusz (150 g)
250 g koktél paradicsom
10-15 nagyobb levél bazsalikom
2 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors

A csirkéhez:
6 kisebb szelet csirkemell (500 g)
6 sz. füstölt sonka
6 sz. light trappista sajt

frissen őrölt bors
1 evőkanál olaj

Elkészítés:
Forralj fel 320 ml vizet a vízforralóban, öntsd rá a kuszkuszra és fedd le. A csirkemell szeleteket enyhén sózd be (mivel a sonka is sós) és borsozd. Egy tapadásmentes serpenyőben forrósítsd fel az olajat, pirítsd meg a sonkaszeletek mindkét oldalát, majd tedd félre. A visszamaradt zsiradékon süsd elő a csirkemell szeleteket. Ha a hús már kissé megpirult és puha, mindegyikre tegyél 1-1 szeletet a sült sonkából, illetve a sajtból. Addig fedd le a serpenyőt, amíg a sajt ráolvad a húsra.
Közben vágd kisebb darabokra a paradicsomokat, aprítsd fel a bazsalikomot. Amikor már épp csak langyos a kuszkusz, keverd át villával, locsold meg az olajjal, sózd, borsozd, add hozzá a paradicsomot és a bazsalikomot. Forgasd össze és már tálalhatod is.

3 felé osztva a tápérték 1 adagban: kuszkusz esetében kb. 35 CH/250 Kcal, a csirke pedig: 0 CH/320 Kcal. A negyede kuszkusz: kb. 26 CH/188 Kcal, a csirke: 0 CH/240 Kcal.

Tipp:
A kuszkuszt készítheted alaplével, vagy húsleves levével is.
Válassz többféle színű paradicsomot, azzal is különlegesebbé varázsolható ez az egyszerű étel. A kertben most éppen sárga és piros volt, de a boltok polcain akár feketét, narancsszínűt is találsz.
A sonka és a sajt kiválasztásánál figyelj a kalóriatartalomra. A sima trappista kb. 100 kalóriával többet tartalmaz, mint a light, de a sonkák között is lehet jelentős különbség.
Cukorbetegeknek: A kuszkusz lassú felszívódású CH-t tartalmaz. A paradicsom fogyasztható, de egyéni érzékenység előfordulhat. A paradicsom helyett kaliforniai paprikával is készítheted, az is a „nem számolós” zöldségek közé tartozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük