Zserbó íz sütés nélkül
Nagyiféle klasszikus sütemény modern változata sütés nélkül, amely ízben hozza az eredetit.
Hozzávalók:
180 g Detki Vital Cukor STOP Háztartási keksz
120 g dió
cukormentes baracklekvár (nálam házi)
1 csg. Dr. Oetker Vanillin Zero
fél citrom reszelt héja (kezeletlen)
bevonathoz:
100 g 75%-os étcsoki (felhasználva: 65 g)
1 evők. olaj
díszítéshez:
kevés vágott dió (10 g)

Elkészítés:
Késes aprítóban daráld le a kekszet, a diót, adj hozzájuk 1-2 evőkanál lekvárt, a Vanillin Zerot és a reszelt citromhéjat. Keverd össze és több részletben adagolj hozzá annyi lekvárt, amíg összeáll. Kicsit ragacsos masszát kell kapnod. A tk. háztartási keksz sokkal több lekvárt vesz fel, mint a sima, na meg a lekvár állagától is függ, hogy mennyi kell belőle. Az én házi lekváromból végül 260 g-ot használtam fel.
Formázz a masszából közepes méretű (kb. 3 cm átmérőjű) golyókat és tálcára téve tedd a hűtőbe kb. fél órára. Közben a díszítéshez a diót vágd apróra, a csokit az olajjal olvaszd össze vízgőz felett. A golyókat szúrd fogpiszkálókra, mártsd az olvasztott csokiba, kicsit csepegtesd le és már mehetnek is a rácsra. Mindegyikre szórj kevés vágott diót, aztán tedd a hűtőbe (én ráccsal együtt tettem be), hogy a máz megdermedjen.
14 db készült, így 1 db tápértéke kb. 12 CH / 160 kcal.

Tipp:
A tetejére dió helyett csoki csíkok is kerülhetnek.
Fagyiskanállal adagolva a legkönnyebb gombócokat készíteni.
Tárold hideg helyen, így több napig is eláll.
Cukorbetegeknek: gyors CH-t is tartalmaz.