Kaszinótojás (4 főre)

Hidegtálra is kiváló.

Az ünnepi hidegtálak alapja a franciasaláta. Hogy éppen mi kerül még rá, az igazán ízlés kérdése. Nálunk kaszinótojás, sonkás alagút, illetve a sajtos változat is a része, na meg persze sült hús, fasírt, húsvétkor pedig füstölt sonka.
A kaszinótojást annyira egyszerű elkészíteni, hogy el sem lehet rontani.

Hozzávalók:
4 tojás (M)
35 g 20 %-os tejföl
8 g cm mustár
fél kk édesítő
szerecsendió

frissen őrölt bors

A mártáshoz:
150 g 20 %-os tejföl
40 g cm majonéz
5 g cm mustár
1 teásk. porzselatin (3 g)

kevés édesítő (kb. fél kk.)
szerecsendió

Elkészítés:
A tojásokat kb. 10-12 perc alatt főzd keményre, hagyd kihűlni és pucold meg. Mindegyiket vágd félbe hosszában. A kikapart sárgáját tedd egy tálba, villával törd össze és a többi hozzávalóval keverd krémesre. A masszát töltsd vissza a fehérjékbe, majd a fél tojásokat töltelékkel lefelé sorakoztasd egy jénaiba és tedd a hűtőbe felhasználásig.
A mártáshoz a zselatint keverd el 40 ml hideg vízben, majd addig melegítsd, amíg egyneművé nem válik (nem kell főzni, forralni).
A tejfölt, a majonézt mérd ki egy tálba, sózd, reszelj rá szerecsendiót, add hozzá a mustárt, pici édesítőt és alaposan keverd össze. A zselatint 2-3 részletben dolgozd  a masszához. A hűtőből kivett tojásokra kanalazd rá a szószt, majd néhány órára ismét tedd hűtőbe.

Ez a mennyiség 4 főre készült, így 1 adag tápértéke: kb. 2 CH / 205 kcal

Tipp:
A tojássárgás masszába keverhetsz aprított petrezselyemzöldet, vagy snidlinget.
A tojásokat hideg vízben tedd fel főni pici ecettel és 1-2 csipet sóval. Amikor letelt a főzési idő öntsd le a forróvizet és azonnal tedd a tojásokat hideg vízbe, amit addig cserélj, amíg teljesen ki nem hűltek.
Cukorbetegeknek: lassú CH-t  tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük