Zöldséges quiche

Quiche – sós pite – sós lepény. Omlós tészta, gazdag feltét, tejszínes tojással összesütve. A töltelék lehet zöldséges, húsos…. ahogy te szereted.


Hozzávalók
A tésztához:

250 g teljes kiőrlésű liszt
50 g finomliszt
200 g hideg vaj
1 kávéskanál só
80 ml hideg víz
1 tojás a kenéshez

Töltelék:
200 ml cm. habtejszín vagy főzőtejszín
3 tojás
100 g trappista (lehet a fele füstölt)
só (nálam 2 x fél kávéskanál)
frissen őrölt bors
szerecsendió ízlés szerint
1 evőkanál olaj
50 g póré
160 g sárgarépa
150 g brokkoli
75 g gomba (nálam csiperke)

28 cm átmérőjű, tapadásmentes piteformában sütöttem.
A tésztához a vaj és a víz is jéghideg legyen és a lehető leggyorsabban dolgozz.

Elkészítés:
Mérd ki egy tálba a liszteket és keverd el benne a sót. Vedd ki a vajat a hűtőből vágd kb. 1-2 cm-es kockákra, tedd a tálba és kezd el morzsásra dolgozni az alapot. Add hozzá a jéghideg vizet és gyors mozdulatokkal gyúrd a tésztát simára. Formázz gömböt, csomagold folpackba és minimum 30 percre, de akár 1-2 órára tedd a hűtőbe.
Amíg a tészta a hűtőben van, készítsd el a tölteléket. A karikára vágott pórét fonnyaszd meg 1 evőkanál olajon, majd add hozzá először a felszeletelt sárgarépát, a kisebb brokkoli darabokat, végül a vékony szeletekre vágott gombát. Sózd meg (nálam fél kávéskanál), ízesítsd frissen őrölt borssal. Attól függően, hogy mekkora darabokra vágtad a zöldségeket, párold 10-15 percig. A ragu ne legyen puha, majd a sütőben megsülnek a zöldségek.
Nyújtás előtt vedd ki a tésztát a hűtőből és pihentesd 10 percig, így nem éri akkora „sokk” a forró sütőben. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tésztát nyújtsd ki kb. fél cm vastagságúra két szilikonos sütőpapír között akkorára, hogy a formát a pereméig kitöltse. Vedd le az egyik papírt, a másik segítségével pedig tedd a tésztát a formába. Húzd le a sütőpapírt és a tésztát kicsit nyomkodd a forma széléhez, az alját pedig több helyen szurkáld meg villával.
Ezután következik a „vakon sütés”. Tegyél a tésztára sütőpapírt, önts rá nehezéknek rizst, vagy szárazbabot. Ezeket később is felhasználhatod. Az előmelegített sütőben légkeveréssel süsd elő 20-25 percig. A papírt és a nehezéket vedd le a tésztáról, kend meg felvert tojással és tedd vissza a sütőbe 2-3 percre. Erre azért van szükség, hogy a „védőréteg” megakadályozza, hogy a tölteléktől a tészta elázzon. Közben habosítsd fel a tojásokat, add hozzá a tejszínt, a reszelt trappistát, a sót (nálam fél kávéskanál), frissen őrölt borsot és a reszelt szerecsendiót. Töltsd a kihűlt zöldségeket a formába, öntsd rá a tejszínes keveréket, sütőtől függően, továbbra is légkeveréssel 40-45 perc alatt süsd szép aranybarnára.

10 szeletre osztva a tápérték 1 adagban kb. 22 CH/315 Kcal, a 8-ad része pedig: 27 CH/390 kcal (zöldségek tisztítva mérve)

Tipp:
Ízesítheted zöldfűszerekkel is, a gombához kiválóan illik a kakukkfű és az oregánó.

Fogyaszthatod grillezett sajttal, sült hússal, vagy önálló ételként, akár egy nagy adag friss salátával.

A tölteléket ízlésednek megfelelően variálhatod más zöldségekkel, sonkával, pirított csirkemell kockákkal, baconnal…. és még sorolhatnám.

Készíthetsz egyszerre több adag tésztát, mert eláll a hűtőben kb. 1 hétig, fagyasztva pedig akár 3 hónapig is. A lényeg, hogy nyújtás előtt a hűtőben tárolt és a felengedett fagyasztott tésztát is szobahőmérsékleten pihentesd 10 percig.

A vizet mérd ki és felhasználásig tedd a hűtőbe, így biztosan hideg lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük