Epres-rebarbarás pite

Friss, édes eper, savanykás rebarbara. Epres-rebarbarás pite cukor nélkül az ebédhez, vagy akár a délutáni kávéhoz.

Hozzávalók
Az omlós tésztához:
250 g teljes kiőrlésű liszt
50 g finomliszt
200 g hideg vaj
20 g negyedannyi édesítő
1 csipet só
80 ml hideg víz
1 tojás a kenéshez

Töltelékhez:
350 g eper
350 g rebarbara (kb. 4-5 szál)
10 g negyedannyi édesítő
40 g apró szemű zabpehely

Szükséged lesz még egy 28 cm átmérőjű tapadásmentes piteformára.
Az omlós tészta titka, hogy a vaj és a víz is jéghideg legyen és a lehető leggyorsabban dolgozz.

Elkészítés:
A liszteket egy tálban keverd el az édesítővel, add hozzá a sót. Vedd ki a vajat a hűtőből vágd kb. 2 cm-es kockákra, tedd a tálba és kezd el morzsásra dolgozni az alapot. Add hozzá a jéghideg vizet és gyors mozdulatokkal gyúrd a tésztát simára. Formázz gömböt, csomagold folpackba és minimum 30 percre, de akár 1-2 órára tedd a hűtőbe.
Amíg a tészta a hűtőben van, készítsd el a tölteléket. Az epret és a rebarbarát tisztítsd meg, vágd fél cm-es darabokra. Keverd a gyümölcsökhöz az édesítőt és hagyd állni kb. 20 percet.
Nyújtás előtt vedd ki a tésztát a hűtőből és pihentesd 10 percig, így nem éri akkora „sokk” a forró sütőben és nem esik össze. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tésztából egy maréknyit (nálam 130 g) tegyél félre, ebből lesz a tetejére a díszítés. A többit nyújtsd ki kb. fél cm vastagságúra két szilikonos sütőpapír között akkorára, hogy a formát a pereméig kitöltse. Vedd le az egyik papírt, a másik segítségével pedig tedd a tésztát a formába. Húzd le a sütőpapírt és a tésztát kicsit nyomkodd a forma széléhez, távolítsd el a felesleget és a peremnél formázz hullámokat, az alját pedig több helyen szurkáld meg villával.
Ezután következik a „vakon sütés”. Tegyél a formába sütőpapírt, önts rá nehezéknek rizst, vagy szárazbabot. Ezeket később is felhasználhatod. Az előmelegített sütőben légkeveréssel süsd elő 15-20 percig. A papírt és a nehezéket vedd le a tésztáról, kend meg felvert tojással és tedd vissza a sütőbe 2-3 percre. Erre azért van szükség, hogy a „védőréteg” megakadályozza, hogy a tölteléktől a tészta elázzon. Mivel a töltelék lédús, szórd meg a tésztát kevés aprószemű zabpehellyel (nálam 40 g). Öntsd le a töltelékről a levet és töltsd a formába. A maradék tésztát szintén két sütőpapír között nyújtsd ki kb. fél cm vastagságúra és készíts kedved szerint díszítést a tetejére, majd ezeket is kend meg a tojással. Sütőtől függően, továbbra is légkeveréssel 35-40 perc alatt süsd szép aranybarnára a pitét.
Nem lesz könnyű kivárni míg kihűl. 😊

12 szeletre osztva a tápérték 1 adagban kb. 20 CH/225 Kcal (eper, rebarbara tisztítva mérve)

Tipp: Kínálhatod cukormentes tejszínhabbal, vagy éppen cukormentes vanília fagyival is (cukorbetegeknek összetevőktől függően a fagyit is számolni kell).
Érdemes egyszerre több adag tésztát készíteni, mert eláll a hűtőben kb. 1 hétig, fagyasztva pedig akár 3 hónapig is. A lényeg, hogy nyújtás előtt a hűtőben tárolt és a felengedett fagyasztott tésztát is szobahőmérsékleten pihentesd 10 percig.
A vizet mérd ki és felhasználásig tedd a hűtőbe, így biztosan hideg lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük