Eperlekvár cukor nélkül

Eper vagy szamóca, mindegy hogyan nevezzük. Ez a csodás piros termés, már gyermekkorom óta az egyik legkedveltebb tavaszi gyümölcsöm. Eltettem egy kis napfényt télre, lekvárt főztem belőle. 😊

Eperlekvár cukor nélkül

Hozzávalók:
1 kg eper (tisztítva mérve)
1 citrom (kezeletlen) reszelt héja és leve
1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
1-2 teáskanál negyedannyi édesítőszer ízlés szerint (nálam 1, azaz kb. 5 g)
10 g pektin

Elkészítés:
Először a száraz dunsztot készítsd elő. Teríts le 2-3 vastagabb plédet, törölközőt , azokra pedig egy abroszt. A tiszta befőttesüvegeket kezd el sterilizálni. Egy nagyobb lábasba, tepsibe önts alájuk 2-3 ujjnyi vizet és pár csepp ecetet (így nem vízkövesednek meg), majd kezd el kis lángon forralni. Amíg a lekvár készül a víz gyöngyözzön az edényben. A megmosott epret botmixerrel pürésítsd és a citromhéjjal együtt közepes lángon tedd fel főni, közben többször keverd meg.  Amikor a hab eltűnik a tetejéről, öntsd hozzá a citrom levét, a vaníliakivonatot (elhagyható), az édesítővel elkevert pektint és folyamatos keverés mellett forrald még 5 percig. Az elkészült lekvárt töltsd az üvegekbe (először egy-egy merőkanállal, így biztosan nem pattan el az üveg), szorosan zárd le és azonnal állítsd fejre 5-10 percre.  Én most celofánt is tettem a tetők alá, de anélkül is működik. A forró üvegeket óvatosan tedd bele a száraz dunsztba, alaposan bugyoláld be és 1-2 napig hagyd benne kihűlni. Címkézd fel, majd tedd a végleges helyükre.

Tipp:

Ha különlegesebb ízre vágysz, tehetsz bele vaníliakivonatot, de anélkül is gyorsan elfogy. 😊

A citromot helyettesítheted citromsavval, kb. 5 g-ot tegyél bele kilónként.

Mivel tartósítószer nélkül készül, felbontás után hűtőben tárold, így kb. 1 hétig eláll.

Ha ragaszkodsz a tartósítószerhez, akkor maximum 1 késhegynyit adj hozzá kilónként. Ám, ha megfelelően csírátlanítva vannak az üvegek és jól zár a tető, akkor nincs szükség tartósítószerre.

Cukorbetegeknek: a gyümölcs nem csak számolós, de gyors CH is!

A fotón látható közel 100 éves kézzel szőtt terítőt az 1908-ban született nagymamám készítette lánykorában. Belehímezte a monogramját is N. A. Nagy Amália. 💓

Lekvár eredeti recept: https://kifoztuk.hu/eperlekvar-cukormentesen/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .