Epres túrótorta cukor-és lisztmenetesen

Amikor életmódot váltottam, csak a régi jól bevált receptjeimet sajnáltam.  Nem mondom, hogy túrótorta nélkül nem lehet élni…de nem érdemes. 😊 Mascarponés túrótorta újragondolva.

A fotókon látható közel 100 éves kézzel szőtt terítőt az 1908-ban született nagymamám készítette lánykorában. Belehímezte a monogramját is N. A. Nagy Amália. 💓
Fotó: Varga Balázs

Epres túrótorta cukor-és lisztmenetesen

Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
30 g cukormentes kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
2 teáskanál negyedannyi édesítő
1 teáskanál vaníliakivonat
50 g cukormentes eperlekvár a kenéshez (recepthttps://cukormenteselet.hu/2020/06/14/eperlekvar-cukor-nelkul/)

A krémhez:
200 ml habtejszín (30 %-os cukormentes)
250 g mascarpone
500 g túró
Ízlés szerint negyedannyi édesítő (nálam 20 g)
1 teáskanál vaníliakivonat
1 cs zselatin fix

Tetejére:
300 g eper

Szükséged lesz még egy 28 cm átmérőjű tapadásmentes csatos tortaformára is és némi sütőpapírra.

Elkészítés:

A tortasütő aljára vágj kerek sütőpapír formát, a habtejszínt tedd a fagyasztóba 30 percre, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Válaszd szét a szobahőmérsékletű tojásokat, a fehérjéket robotgéppel kezd el habosítani. Amikor már „redőződik” adj hozzá 1 teáskanál édesítőszert és addig verd, amíg sűrű, kemény nem lesz. A tojássárgákat szintén 1 teáskanál édesítővel keverd habosra, majd add hozzá a vaníliakivonatot és azzal is keverd pár percig. Egy spatula, vagy fakanál segítségével tegyél kb. 2 evőkanálnyi habot a tojássárgás krémhez és gyors mozdulatokkal lazítsd fel, majd a maradék habot óvatosan forgasd bele. Tedd hozzá a kakaóport, a sütőport és továbbra is lassú mozdulatokkal keverd egyneművé. Öntsd a masszát a tortasütőbe és légkeveréssel kb. 30 perc alatt süsd készre (tűpróba).
Közben készítsd el a krémet.  A habtejszínt először kis fokozaton, majd egyre erősebben kezd el felverni. Amikor már „redőződni kezd”, add hozzá 2-3 adagban az édesítőt, majd a mascarponét, a túrót, a vaníliaaromát, végül pedig a zselatin fixet.
Ha a tészta kihűlt, vedd ki a formából, húzd le róla a sütőpapírt és vágd ketté. Az alsó részt kend meg a lekvárral, tedd vissza a formába és halmozd rá a krém kb. ¾-ed részét. Borítsd be a piskóta másik felével és kend rá a maradék krémet, majd díszítsd az eperrel a tortát. Tedd a hűtőbe 1-2 órára, de akár egész éjszakára is.

12 szeletre osztva a tápérték 1 adagban kb. 4 CH/200 Kcal (eper tisztítva mérve).

Tipp:
Készítheted meggyel, málnával, barackkal, nektarinnal, friss fügével, vagy akár bármilyen fagyasztott gyümölccsel is.

Cukorbetegeknek: a gyümölcs, így a lekvár is számolós és gyors CH!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük