Adventi mézeskalácstorta – méz nélkül

Mézeskalács a karácsony illata, cukormentesen, ünnepi tortaként.🎄🍰

Nincs karácsony mézeskalács illat nélkül, de régóta tudjuk, hogy van mézeskalács méz nélkül. A tradicionális karácsonyi finomság komoly hagyományokkal rendelkezik. Eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, később az emberek közti ajándék szerepét töltötte be. Elengedhetetlen kelléke a karácsonyi hangulatnak, melynek nem csak az illata, de az íze is fantasztikus.
Kicsit újra gondoltam ezt az édes-fűszeres sütit, így új köntösben kerül a karácsonyi asztalra.🤩
Fotó: @vargabalazscom

Hozzávalók:
a tésztához:
280 g teljes kiőrlésű liszt
120 g finomliszt
150 g vaj
100 ml cukormentes habtejszín
25 g negyedannyi édesítő
1 tojás
1 evőkanál cukormentes kakaópor (8 g)
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (kb. 10 g)
1 csipet só
az almakrémhez:
700 g alma (tisztítva mérve)
fél csg vaníliás puding (20 g)
20 g negyedannyi édesítő
100 ml száraz fehérbor
1 citrom leve (kb. 50 ml)
2 teáskanál vaníliakivonat, vagy vaníliaaroma
a tejszínes krémhez:
300 ml cukormentes habtejszín
250 g ricotta
20 g zselatin fix
15 g negyedannyi édesítő
2 teáskanál vaníliakivonat, vagy vaníliaaroma
a tetejére díszítésként darált negyedannyi édesítő

Elkészítés:
A tésztához keverd össze a liszteket, a kakaóport, a mézeskalács fűszert és a csipet sót. Morzsold bele a vajat, add hozzá a tejszínt, az édesítőt és a tojást. Gyúrd össze és pihentesd a hűtőben 30 percig. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tésztát oszd három részre és két sütőpapír között nyújtsd ki fél cm vékonyra, akkora kör legyen, mint a 25 cm-es tortaforma alja. A tésztalapot tedd a forma aljára, derelyevágóval vágd 16 részre és sütőtől függően 12-15 perc alatt süsd készre. A maradék tésztából a fent leírtak alapján süss még két lapot.
A tejszínt legalább 30 percre tedd a fagyasztóba.
Az almakrémhez tisztítsd meg az almákat és vágd vékony lapokra, azokat pedig 2-3 darabba. Forrald fel a bort az édesítővel, a citromlével és a vaníliakivonattal, majd tedd bele az almát. Többször keverd meg, ha újra forr add hozzá a kevés vízben elkevert pudingot és főzd össze, aztán hűtsd ki.
A fagyasztóból vedd ki a habtejszínt és először kis fokozaton, majd egyre erősebben kezd el felverni. Amikor már „redőződni kezd” add hozzá az édesítőt, a vaníliakivonatot, a ricottát, végül pedig a zselatin fixet és 10-15 percre tedd a krémet a hűtőbe.
Tizenkét lapocskát rakj körbe egy tálcán, vagy a tortaforma alján és kend rá a tejszínes krém felét, arra pedig az almakrém felét, aztán mehet az újabb 12 lap. Erre jön a maradék tejszínes krém, a maradék almakrém, végül a lapok. A lapokat úgy igazítsd el, hogy a szeletelésnél ne kelljen elvágni. A tortát legalább 2-3 órát pihentesd a hűtőben, de még jobb, ha egész éjszaka. Tálaláskor díszítsd a tortaszeleteket kevés darált édesítővel.

16 részre osztva, 1 szelet tápértéke kb. 19 CH/265 Kcal.

Tipp:
Ha még fűszeresebben szereted, akkor az almakrémhez is adhatsz őrölt fahéjat, vagy mézeskalács fűszerkeveréket.
Amíg az egyik tészta sül a sütőben, addig a tortaforma csatos részének segítségével formázd meg a következőt.
Használj kezeletlen citromot és mentsd meg a héját 😊, reszeld le és tedd a fagyasztóba.
A citrusfélékből több lé nyerhető ki, ha facsarás előtt „meggörgeted” a tenyered alatt.
Cukorbetegeknek: Mivel gyümölcsöt is tartalmaz, akkor fogyaszd, amikor gyors CH-t is ehetsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük