Szilveszter és Kiskarácsony🥂🍾

Szilveszter a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napja, Újév előestéje. Elnevezését onnét kapta, hogy ezen a napon van Szent Szilveszter pápa ünnepe a katolikus egyházban. Az Újév népies megnevezése Kiskarácsony. Mivel december 25-e a Nagykarácsony, innét származik a két karácsony kifejezés, amelyet mi már nem, de a nagymamám még használt.

A szilveszteri szokások, babonák egy része az óév búcsúztatásához kapcsolódik. Ilyen a zajkeltés, a lármázás, amely a hiedelmek szerint elűzi a felhalmozódott gondokat, bajokat. Az év utolsó napján tilos mosni, varrni, teregetni, vasalni, vagy egyéb házimunkát végezni, mert az elkergeti a szerencsét.

Aztán a jövő évre vonatkozó jóslások. Újév napján a lányok gombócot főztek és mindegyik gombócba elrejtettek egy kis papírt, amin egy férfinév volt. Amelyik gombóc a főzéskor először a felszínre jött, az rejtette a jövőbeli férj nevét. A viaszöntéshez egy pohár nagyon hideg vízre és egy gyertyára van szükség. Meg kell várni, amíg az égő gyertyán egy kis viasz összegyűlik és azt a vízbe kell csepegtetni. A megkeményedett viasz formája árulja el, hogy mit hoz a jövő év. A szőlő a boldogságot, a kanál a gazdagságot, de egyes források szerint nagylelkűséget, a szív a szerelmet, házasságot jelzi. A régiek számos babonát hagytak ránk, amiben van, aki hisz, van, aki nem. Ilyenek pl. a következők.
Amit újév napján tesz az ember, az hatással lesz az egész évre. Kerülni kell a vitát, veszekedést. Nem szabad semmit sem kivinni a házból, még a szemetet sem, mert az sok kiadást jelent. Zsebeket, kamrát előre meg kell tölteni, hogy egész évben ez legyen a jellemző. Az üres pénztárca, az üres polc látványa a következő évre szegénységet vetít előre. Az új évet nem jó tartozással kezdeni, ezeket még az óévben ki kell egyenlíteni. Nem szerencsés ollót használni, mert az elvágja a szerencsét. És még sorolhatnám…

Úgy mondják, ha újév napján csillagos az ég, rövid lesz a tél, napos idő jó évet jósol, ha piros a hajnal, szeles lesz az esztendő.

A jó évkezdésnek velejárója a bőséges étkezés és a finom italok. Ám a hagyományok szerint nem szabad mindent megenni szilveszter napján, mert ha hagyunk a menüből, akkor az új évben sem fogunk hiányt szenvedni. Az sem mindegy mit eszünk újév napján. Tilos baromfi húst enni, mert elkaparja a szerencsét, a hal pedig elúszik vele. Legjobb választás, ha sertéshúst fogyasztunk, mert a disznó előtúrja a szerencsét. Nem véletlenül tartozik a szerencsehozó jelképek közé, a négylevelű lóhere, a lópatkó és a kéményseprő mellett.
Népszerű étel ilyenkor a virsli, a kocsonya, sonka, hurka, pogácsa. Aki lencsét eszik, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. De a rizs, a köles fogyasztása is sok pénzt hoz a házba. Aki újév napján édeset eszik, annak az egész éve édes lesz. 🍀

A hagyományok szerint szilveszterkor, amikor éjfélt üt az óra „Boldog új évet” kívánunk egymásnak és gazdagságot hozó itallal koccintunk. A pezsgő évszázadokkal ezelőtt csak a leggazdagabbak itala volt, ezért koccintunk vele az új évre, hogy bőség és jóllét várjon ránk. 🥂🍾🎉

Újév napján szokás volt jókívánságokat mondani, házról, házra járva, amiért a köszöntők kisebb ajándékokat kaptak. Ez a jó szokásunk, egymás felköszöntése most is megmaradt, csak a technikának köszönhetően már telefonálunk, sms-t küldünk…

Hogy mit hoz a következő év, azt nem tudjuk, csak bízunk benne, hogy jót, jobbat, mint az idei. Hát legyen így! 🍀

Boldog új…
Álmokat
Napokat
Vágyakat
Utakat

Boldog új évet! 🥂🍾

Jövőre veletek, ugyanitt! 😍

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .