Mákos csodabogár

Csodás tejfölös süti csokidarabok helyett mákkal.

Amikor nem akarod túl bonyolítani a sütikészítést, de mégis valami különlegesebbet szeretnél, akkor próbáld ki ezt az egyszerű, gyorsan készülő finomságot. A tejfölös sütiknek mindig nagy sikere van, mert a tészta sokkal puhább, légiesebb és nem szárad ki olyan gyorsan. A mák pedig hihetetlenül izgalmassá teszi.

Hozzávalók:
A tésztákoz:
200 g tk. barna rizsliszt
100 g darált mák
350 g tejföl (12%-os)
30 g negyedannyi édesítő
4 tojás
1 csg. cukormentes vaníliáscukor
1 csg. sütőpor

A mázhoz:
50 g puha vaj
20 g édesítő
2 evők. kakaó (20 g)
1 tojásfehérje

Tepsi: kb. 33 x 40 cm

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a tepsit béleld ki sütőpapírral. Válaszd szét a tojásokat, verd kemény habbá a fehérjét, közben pedig adj hozzá 10 g édesítőt. A tojássárgákat a maradék édesítővel és a vaníliáscukorral habosítsd fel, kavard bele a tejfölt, majd a lisztben elkevert sütőport és mákot. Kevés habbal, gyors mozdulatokkal lazítsd fel a masszát, aztán a többit óvatosan forgasd bele. 20 percig 180 fokon, majd 10-15 percig 160 fokon süsd készre (tűpróba).
Amíg a tészta sül, keverd ki a máz hozzávalóit és kend rá a sütőből kivett forró tésztára. Akkor fogyasztható amikor a csokimáz már nem folyik.

20 részre osztva, 1 szelet tápértéke kb. 9 CH/100 Kcal.

Tipp:
Sütés napján még krémes a csokimáz, de másnapra márkicsit beissza a tészta.
Hagyd a mázat szobahőmérsékleten megdermedni és később se tedd hűtőbe a sütit.
Készítsd el előző este, így nem kell várni, amíg a csokimáz megköt.
Cukorbetegeknek: Lassú ch-t tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .