Szilvalekvár

Zamatos szilvalekvár, amiért még a Nagyi is megdicsérne.😍

Az idei szilvatermést olyan jól el tudtam osztani, hogy még lekvárt is főztem. Sőt, nem csak a hagyományosat, hanem gondoltam egy merészet és a felét fahéjjal ízesítettem.😊 Érdemes kipróbálni, izgalmas párosítás!
A lekvárhoz jó érett szilva a legjobb, akkor édesítő sem kell. Mivel az enyémben nem mind volt ilyen, így édesítőt is tettem bele.
A Nagyi mindig azt mondta: „Ecet kell az edénybe fiam, hogy ne égjen le!” ezért azzal öblítettem át, de nem használtam ipari mennyiséget.😊 A lényeg, hogy tényleg nem égett le.😃

Hozzávalók:
3 kg szilva
9 tk. negyedannyi (szilva édességétől függően)
3 tk. pektin
1-2 tk. ecet

a fahéjashoz: 6 tk. őrölt fahéj

Elkészítés:
Készítsd elő a száraz dunsztot, majd a tiszta befőttesüvegeket kezd el sterilizálni. Egy nagyobb lábasba, tepsibe önts alájuk 2-3 ujjnyi vizet és pár csepp ecetet (így nem vízkövesednek meg), majd kezd el kis lángon forralni. Amíg a lekvár készül, a víz gyöngyözzön az edényben.
A szilvát alaposan mosd meg és magozd ki. Az ecettel öblítsd át az edény alját, majd mehet bele a szilva héjastól. Kezd el főzni a lekvárt először nagy lángon, majd közepesen addig, amíg a hab el nem tűnik (kb. 1-1,5 óra), időnként keverd meg. Amikor már nem érzel benne nagyobb darabokat, botmixerrel kicsit pürésítsd, de csak annyira, hogy maradjanak benne még rostok. Ekkor keverd bele az édesítőt, ha fahéjas, akkor azt is. Add hozzá a pektint, majd főzd még 5-10 percig. Az elkészült lekvárt töltsd az üvegekbe, szorosan zárd le és azonnal állítsd fejre pár percre. Tedd a száraz dunsztba 1-2 napra, címkézd fel és mehetnek is a kamrapolcra.

Tipp:
Ha igazán érett a szilva, édesítő sem kell bele.
Mivel a lekvár tartósítószer nélkül készül, felbontás után hűtőben tárold.
Ha ragaszkodsz a tartósítószerhez, akkor kilónként 1 késhegynyit adj hozzá. De ha megfelelően csírátlanítva vannak az üvegek és jól zár a tető, akkor nincs szükség tartósítószerre.
Cukorbetegeknek: A gyümölcs számolós, gyors CH!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük