Ecetes szilva mosogatógépben

Ha nincs befőzőautomatád, bízd a mosogatógépre.😊

Gyermekkoromban imádtam a Nagyinál a spájzban körülnézni.😊 Mindig találtam valami kincset, na meg ott sorakozott a sok üveg finomság a kamrapolcokon. Befőttek, savanyúságok, lekvárok, lecsó stb. Mindig csak azt láttam, ahogy szorgoskodott, hogy télen is legyen mit enni. Persze amikor csak tudtam, segítettem neki. Olyan jó volt!❤️Természetesen az ecetes szilva sem hiányozhatott a kínálatból.
Mivel idén végre sok szilva termett, így én is tettem el, de a mosogatógépet hívtam segítségül.😊
Sajnos a Nagyi receptes füzete nem került vissza, így drága Panni néni receptjéből kiindulva készítettem el ezt a békebeli savanyúságot. Üvegenként fűszereztem, a többit pedig a mosogatógépre bíztam.😊

Hozzávalók:
2 kg szilva (nem túl érett)
60 g negyedannyi
1,5 l víz
150 ml 20%-os ecet
fél kk. só

üvegenként:
3-4 szem feketebors
2 szegfűszeg
kisebb darab fahéj (körömnyi)

Elkészítés:
Először az üres üvegeket a tetőkkel együtt tedd a gépbe és 70 fokon indítsd el a programot. Célszerű előző nap előkészíteni a befőttesüvegeket, így még gyorsabban tudsz haladni. A megmosott egész szilvákkal töltsd meg a dunsztos üvegeket, majd mindegyikbe tegyél fűszereket. A hideg vizet, az ecetet, az édesítőt és a sót alaposan keverd össze és öntsd fel az üvegeket annyira, hogy ellepje a szilvákat. Szorosan zárd le, majd fejjel lefelé állítva tedd a mosogatógép alsó és felső kosarába úgy, hogy ne tudjanak eldőlni. Ha szükséges támaszd ki tiszta edényekkel, majd indítsd el a programot 65 fokon (természetesen tisztítószer nélkül). Amikor a program lejárt, ne nyisd ki a gép ajtaját, hagyd, hogy a befőttek a gépben hűljenek ki. Aztán már csak címke kell az üvegekre és mehetnek is a kamrapolcra.

Tipp:
Indítsd el a mosogatógépet estefelé, hagyd zárva az ajtaját egész éjszaka és reggel ki is veheted az elkészült, kihűlt befőtteket.
Mivel tartósítószer nélkül készül, felbontás után hűtőben tárold.
Ha marad ki lé, használd fel salátához.😊
Cukorbetegeknek: a gyümölcs nem csak számolós, de gyors CH is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük