Könnyű, ízletes fogás
A brokkoli igazán értékes zöldség, hiszen tele van vitaminokkal. Sokféleképpen készíthető, sütve, főzve egyaránt finom, főzeléknek is kiváló.
Hozzávalók:
1 brokkoli (tisztítva: 470 g)
1 kisebb vöröshagyma (70 g)
1 gerezd fokhagyma (8 g)
2 evők. barna rizsliszt (40 g)
100 ml cm habtejszín
1 evők olaj
késhegynyi szódabikarbóna
só
frissen őrölt bors
szerecsendió
Elkészítés:
A megtisztított, rózsáira szedett brokkoli szárát vágd kisebb darabokra, a hagymákat aprítsd fel. A vöröshagymát dinszteld meg az olajon, add hozzá a fokhagymát és azzal is süsd egy kicsit. Mehet rá a brokkoli, kevergesd pár percig, sózd, borsozd, reszelj rá szerecsendiót. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 1 liter), aztán mehet bele a szódabikarbóna is. Forrald fel, majd alacsony hőfokon, fedő alatt addig főzd, amíg a brokkoli megpuhul, ez kb. 20-25 perc. Közben a tejszínben kézi habverővel keverd el a lisztet és dolgozd simára. Amikor a zöldség megfőtt, hőkiegyenlítést követően, folyamatos keverés mellett öntsd a főzelékbe a habarást. Ha összeforr és kicsit sűrűsödik, zárd el a tűzhelyet , tedd rá pár percre a fedőt. Aztán már tálalhatsz is.
A főzelék negyede kb. 12 CH / 170 Kcal, 6 felé osztva pedig kb. 8 CH / 110 Kcal.
Tipp:
Még ízletesebb a főzelék, ha a víz felét alaplére cseréled.
Tálald főtt, vagy tükörtojással, rántott sajttal.
Húst fogyasztóknak kínálj hozzá sült virslit, csirkemellet, fasírtot.
Cukorbetegeknek: lassú ch-t tartalmaz (kivéve egyéni érzékenység).