Puha kakaós piskóta, csodás mascarponés-tejszínes krém, házi, cukormentes meggylekvár és meggybefőtt. Egy kis nyarat csempésztem az őszbe.
Ilyenkor örülök igazán annak, hogy nyáron sem tétlenkedtem.😊 Mert ahogy már többször utaltam rá, a házi készítésű finomságoknak az egyik előnye, hogy azt eszel, amit az üvegbe teszel. A házi süti előnyeit pedig nem is sorolom…😊
Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
65 g zabpehelyliszt (zabpehely darálva)
30 g cukormentes kakaópor
3 teáskanál negyedannyi édesítő
6 evőkanál hideg víz
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliakivonat
70 g cukormentes meggylekvár a kenéshez (https://cukormenteselet.hu/2020/07/04/meggylekvar-cukormentesen/)
A krémhez:
200 ml habtejszín (30 %-os cukormentes)
500 g mascarpone (light)
20 g negyedannyi édesítő
1 teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál citromlé
1 csg zselatin fix (20 g)
200 g cukormentes meggybefőtt (https://cukormenteselet.hu/2020/06/20/befozes-befott-mosogatogep/)
Díszítésnek:
25 g cukormentes fehércsoki
1 kávéskanál olaj
2 kávéskanál hideg víz
Szükséged lesz még egy klasszikus, lapos gáztepsire és sütőpapírra.

Elkészítés:
Béleld ki a tepsit a sütőpapírral, a meggybefőttet csepegtesd le, a habtejszínt tedd a fagyasztóba legalább 30 percre, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Válaszd szét a szobahőmérsékletű tojásokat, a fehérjéket robotgéppel kezd el habosítani. Amikor már „redőződik” adj hozzá 1 teáskanál édesítőszert és addig verd, amíg sűrű, kemény nem lesz. A tojássárgákat 2 teáskanál édesítővel kezd el verni, majd öntsd hozzá a vizet, a vaníliakivonatot és addig keverd, amíg ismét jó habos lesz. Egy spatula segítségével tegyél kb. 3 evőkanálnyi habot a tojássárgás krémhez és gyors mozdulatokkal lazítsd fel, majd a maradék habot óvatosan forgasd bele. Add hozzá a liszttel elkevert kakaóport és sütőport, majd továbbra is lassú mozdulatokkal keverd egyneművé. Öntsd a masszát a tepsibe és légkeveréssel kb. 25-30 perc alatt süsd készre (tűpróba). Ha a tészta megsült és még forró, cseréld ki a sütőpapírt, szorosan csavard fel és így hagyd kihűlni.
Közben készítsd el a krémet. A habtejszínt először kis fokozaton, majd egyre erősebben kezd el felverni. Amikor már „redőződni kezd”, add hozzá az édesítőt, majd a mascarponét, a vaníliakivonatot, a citromlét, végül pedig a zselatin fixet. 5-10 percre tedd a krémet a hűtőbe.
A kihűlt tésztát kend meg a meggylekvárral, vedd ki a krémet a hűtőből, keverd át és egyenletesen oszlasd el a piskótán. Szórd rá a meggyet, szorosan tekerd fel és 10-15 percre rakd a hűtőbe.
Már csak a díszítés van hátra. A csokit vízgőz felett olvaszd meg, add hozzá az olajat és a vizet, majd keverd össze. Vedd ki a piskótatekercset a hűtőből és csorgasd rá a fehércsokit. Tedd a hűtőbe 1-2 órára, de akár egész éjszakára is.
12 szeletre osztva a tápérték 1 adagban kb. 10 CH/200 Kcal.

Tipp:
Készítheted friss meggyel, vagy akár fagyasztottal is, de más gyümölcs is „jól áll” a sütinek.
Ha csökkenteni szeretnéd a kalóriatartalmat, akkor 500 g mascarpone helyett, csak 250 g-al készítsd, így kicsit „karcsúbb” lesz a piskótatekercs, de csak 150 kalóriával kell számolnod. Ha még a díszítést is elhagyod, még 10 kalóriát spórolhatsz szeletenként.
Ha fokoznád az ízélményt, locsold meg kevés rummal a meggyet.
Próbáld ki a túrótorta receptemet is 😊 (https://cukormenteselet.hu/2020/06/14/epres-turotorta-cukormentes-lisztmentes/)
Cukorbetegeknek: a süti gyors CH-t is tartalmaz, így elsősorban ebédhez, vagy uzsonnára javasolt.
2 Responses
Nagyon gusztusos, mutatós.
El fogom készíteni.
Köszönöm a receptet.
Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik. 🤗