Édesburgonya fasírt sütőben

Kívül kicsit ropogós, belül krémesen puha és már a színe is egy csoda. 😊 Hát még az íze… Hmm Az édesburgonya és a kissé sós sajt kiváló párosítás. Ez is egy alakbarát étel.

A sütőben sütés előnye többek között az időspórolás is, mert amíg a fasírt a sütőben sült, a rizibizi is elkészült. 😊
Az édesburgonya nem csak finom, de nagyon jó hatással van a szervezetünkre is. A wikipedia ezt írja: magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89desburgonya)

Hozzávalók:
500 g édesburgonya (tisztítva 460 g)
1 tojás
1 kis gerezd fokhagyma (3 g)
50 g apró szemű zabpehely
50 g kisteleki tehéntejes krémfehérsajt (vagy feta sajt)
só (nálam 2 g)
frissen őrölt bors ízlés szerint
kb. 1 evőkanál olaj

Elkészítés:
Az édesburgonyát tisztítsd meg és reszeld le nagyobb lyukú reszelőn. Add hozzá a tojást, az apróra vágott fokhagymát, a zabpelyhet, morzsold bele a sajtot, sózd, borsozd. Alaposan keverd össze és hagyd állni legalább 20 percig, hogy a zabpehely megszívja magát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, csepegtess rá pár csepp olajat és kend el ecsettel, vagy használj olajspray-t. Formázz a masszából pogácsákat, kicsit lapítsd ki és már mehetnek is a tepsibe. Cseppents mindegyikre 1-1 csepp olajat, vagy spricceld meg olajspray-vel. Légkeveréssel, sütőtől függően kb. 35-40 perc alatt süsd ropogósra, félidőben fordítsd meg.

Tápérték: 15 db-ot sütöttem, 1 db kb. 7 CH/53 Kcal-t tartalmaz.

Tipp:
Készíts mellé mártogatóst, vagy fogyaszd friss salátával, kedvenc köreteddel.
Ha kisebb fasírtokat, golyókat csinálsz, egy fűszeres mártogatóssal szuper vendégváró lehet.
Air fryerben is elkészíthető.
Vega étrendbe is beilleszthető.
Próbáld ki a sajtos cukkini fasírtot is: https://cukormenteselet.hu/2020/08/30/sajtos-cukkinifasirt/

Cukorbetegeknek: A felhasznált zöldségek lassú CH-t tartalmaznak. Az én köretem most basmati rizibizi volt, de akár bulgurral, kuszkusszal, vagy egyéb – diétába illeszthető – reformkörettel is fogyasztható.
A zöldségek alapban lassú CH-k, így, reszelve is lassú marad az étel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük