A brokkoli nálam minden mennyiségben jöhet. Sütve, főzve, krémlevesnek… Most rakott tésztát készítettem belőle és természetesen sajt került a tetejére.
A brokkoli lehet szeretni, nem szeretni… Aki idegenkedik tőle, az szerintem nem evett még igazán finom brokkolis ételt. Ha nincs túlfőzve és megfelelően van ízesítve tökéletes választás már csak a kevés kalóriatartalom miatt is, nem is beszélve a ch-ról. 😊
Hozzávalók:
500 g brokkoli
1 tejszínes tömlős (ömlesztett) sajt
250 g durum, vagy teljes kiőrlésű penne
pár csepp olaj a tészta főzővizébe
só
frissen őrölt bors
szerecsendió
1 késhegynyi szódabikarbóna
kb. 50 g trappista sajt
Elkészítés:
Vízforralóban forralj annyi vizet, hogy két fazékra elegendő legyen. Az egyik edénybe tegyél kb. 1 teáskanálnyi sót és késhegynyi szódabikarbónát, majd főzd ressre az összedarabolt brokkolit. A másik edénybe pár csepp olaj és 1 teáskanál só kerüljön, ebben pedig főzd „al dente-re” a tésztát. Inkább kicsit keményebb maradjon, mivel a sütőben még úgyis puhul. A tömlős sajtot olvaszd fel egy serpenyőben, sózd, borsozd és reszelj rá ízlés szerint szerecsendiót, majd adj hozzá a tészta főzővizéből 1-2 merőkanálnyit. Kapcsolt be a sütőt 200 fokra és készíts elő egy tepsit. Ha a tészta elkészült, szűrőkanál segítségével szedd rá a szószra és alaposan keverd össze. A tészta felét tedd a tepsi aljára, mehet rá szintén szűrőkanállal a brokkoli, majd a maradék tészta. Szórd rá a reszelt sajtot és légkeveréssel kb. 20-25 perc alatt pirítsd rá.
5 felé osztva a tápérték 1 adagban kb. 37 CH/265 Kcal.
Tipp:
Ha nem ragaszkodsz a vega ételekhez, kevés füstölt szalonnával, vagy sonkával is készítheted. Ekkor süsd zsírjára, majd abban olvaszd fel a tömlős sajtot.
A sajtokat is variálhatod kedvedre, akár felesben, vagy teljes egészében is használhatsz parmezánt, füstölt sajtot, vagy bármilyen reszelhetőt.
Ha kevesebb kalóriatartalom a cél, készítsd light sajttal, abban eleve kb. 100 kalóriával kevesebb van.
A brokkoli főzővizébe tegyél kevés szódabikarbónát, így megtartja zöld színét. Mindig szűrőkanállal szedd ki, így kevésbé törik össze.
Cukorbetegeknek: Sima durum tészta heti egyszer javasolt, teljes kiőrlésűt, vagy egyéb TK tésztát akár naponta is ehetsz. A brokkoli a nem számolós zöldségek közé tartozik, már ezért is kiváló választás.