Mi is az életmód?

Mi is az életmód? Az életmód szó egyik jelentése: jellemző tevékenységekszokásosáltalában végzett cselekvések összessége….és még sorolhatnám. Tehát szokásos, általában végzett, mindennapi, szokványos. Az életmódváltás szó eredeti jelentése tudatosan megválasztott étrend. Én leegyszerűsítve azt mondanám, hogy az életmódváltás a szokásainkon történő változtatás. A szokások megváltoztatása nem mindig egyszerű, de nem is olyan bonyolult! Én már tudom!

Mikor van szükség életmódváltásra általában?Ha fogyni szeretnénk és meg is akarjuk tartani az új formánkat, ha jobban akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, ha fittebbek akarunk lenni…. vagy akár valamilyen betegség miatt. Az életmódváltás az egészségtudatos és mozgásközpontú életmód kialakítása.


A legtöbb ember életében van egy napi rutin, amely szerint éli mindennapjait. Felkel, dolgozik, fáradtan hazamegy, van aki a családról is gondoskodik, gyereket visz oviba, suliba, délután megy érte, bevásárol, alig várja, hogy hazaérjen… Otthon folytatódik… tanulás a gyerekkel, főzés, mosás, egyéb házimunka… Anélkül, hogy észrevennénk bedarálnak bennünket a szürke hétköznapok… Rohanás, pénz utáni hajsza, állandó stressz… Ahogy mondani szoktuk: „Meghalni sincs időnk!” Belekerülünk a mókuskerékbe, vagy nem tudunk lelassítani, vagy nem is gondoljuk végig, hogy a kapkodás miatt mennyi jó dologról lemaradunk, mit veszítünk.

Sajnos ezzel én is így voltam! Biztos lehetett volna másként is csinálni, de akkor, ott én sem gondoltam végig… Tudjuk, hogy egy anyának önmagánál sokkal fontosabb a gyerek, a család… Persze van, aki másként éli az életét. Igazából nem is szeretnék ebbe belemenni! Inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy az állandó stressz, rohanás, időhiány stb. miatt nem figyelünk magunkra eléggé, ami hosszú távon megbosszulja magát! Ez nálam a cukorbetegségig vezetett! 🙁 Kiegyensúlyozatlan az étrendünk, étkezések között nassolunk, rengeteg cukortartalmú élelmiszert fogyasztunk! Kevés folyadékot iszunk..Minimális zöldséget, gyümölcsöt és egyéb élelmi rostokban gazdag élelmiszert eszünk. És hát a mozgáshiány! Sajnos a fizikai inaktivitás jellemző! Aztán csak jönnek, jönnek a kilók. Már nem vagyunk olyan fittek, mint korábban. A kedvenc ruhánk is a szekrény aljára kerül…A helytelen életmód miatti elhízás komoly megbetegedésekhez is vezethet! Ilyen pl.a cukorbetegség, amely egy igen alattomos kór, gyakran csak akkor okoz tüneteket, amikor már jócskán előrehaladott. Nem is beszélve arról, hogy mennyi szövődménye lehet!

Összegezve tehát életmódváltás a kulcsszó! Megfelelő étrend és testmozgás! Mert a diéta önmagában nem elég, mozgásra is szükség van!
Nekem elsősorban a vércukorszintet kellett normalizálni, de ahhoz arra is szükség volt, hogy jó néhány kilótól megszabaduljak! Nem is kevéstől! Így 29 kilóval könnyebben bátran állíthatom, hogy az életmódváltás nem is olyan bonyolult és egyáltalán nem lehetetlen! 🙂

* Hangsúlyozom, nem vagyok orvos, a bejegyzésben szereplő tippek, tanácsok, mind saját tapasztalaton alapulnak. A honlapon szereplő információk nem helyettesítik az orvosi konzultációt! Fontos, hogy mindenképpen egyeztess orvosoddal, dietetikusoddal mielőtt bármilyen új dologba belefognál! Az információk nem megfelelő, szakszerűtlen értelmezéséért nem vállalok felelősséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük