Kezdjük az alapoknál!

Az első és legfontosabb a tudatos tervezés. Gondold végig mi a célod, mit szeretnél elérni az életmódváltással? Megszabadulnál néhány kilótól, hogy jobban érezd magad a bőrödben, hogy jobban álljanak rajtad a ruháid? Vagy azért akarsz megszabadulni a túlsúlyodtól, mert valamilyen abból eredeztethető betegséggel küzdesz, vagy éppen azt akarod megelőzni?Változtass! Reformáld meg az eddigi életmódodat, elsősorban önmagadért, az egészségedért!
Ha fogyni szeretnél és megfogalmazódott benned a gondolat, hogy változtass, ne halogasd a kezdést! Ne úgy indulj neki, hogy holnaptól, a jövő héttől, jövő hónaptól…most erre nincs időm. Ha már a túlsúly miatt kialakult valamilyen egészségügyi problémád, akkor nem is kérdés, hogy mit kell tenned! Kezdj lépéseket tenni a megvalósítás irányába! Ne csak azt fogadd meg, hogy mit nem fogsz csinálni, gondold végig mit fogsz csinálni! A „mit fogsz csinálni” kezdődjön állapotfelméréssel, amihez kérd orvosod/háziorvosod segítségét! A kivizsgálás azért fontos, hogy képet kapj egészségedről, jelenlegi állapotodról. Ez általában teljes labor, EKG, vérnyomás és persze súlymérés. Ja, és ne felejtsd el a testkörfogatok mérését sem! Ne csak a derekad, csípőd, de a combod, karod mellkasod/mell alatti kerületed, sőt, ha akarod a vádlidat is mérd le. Az adatokat az induló súlyoddal együtt dokumentáld. Ez legyen az alap. Természetesen, ha a kivizsgálás során valamilyen betegségre fény derül, akkor az azzal kapcsolatos méréseket/eredményeket is jegyezd fel. De ne szaladjunk ennyire előre!

Vezess naplót! Kezd az előbb említett adatokkal, akár készíthetsz táblázatot dátummal és az éppen aktuális mérési adatokkal. Ezeket hetente, kéthetente, dokumentáld. Javaslom jelölj ki egy napot, hogy mindig ugyanabban az időpontban, hasonló körülmények között mérj. Pl. minden második szombaton felkelés és pisilés után. Hogy fehérneműben, vagy anélkül, azt rád bízom 🙂 Véletlenül se mérd magad naponta! Légy türelmes önmagaddal, haladj a kitűzött cél felé! A túlsúly sem egyik napról a másikra alakult ki, így a súlyfelesleged sem fog varázsszóra eltűnni. Sok türelemre és kitartásra is szükséged lesz! Hidd el megéri! Naponta jegyezd fel folyadékfogyasztásod. Az átlagos testfelépítésű embernek naponta 1,5-2 l vízfogyasztást javasolnak. Aki termetesebb, annak szüksége lehet ennél többre is. De vigyázz, ne ess át a ló túlsó oldalára, a túlzott folyadékbevitel is veszélyes lehet. Kérd orvosod, dietetikusod segítségét. Ha már megvan a mennyiség, javaslom könnyítsd meg a dolgod. Jelölj ki egy literes, másfél literes üveget, flakont, kulacsot… amit tegyél a hűtőbe, pultra, vidd magaddal a munkahelyedre, tornára/edzésre… legyen mindig nálad, így egyszerűbben követheted folyadékfogyasztásod. Célszerű csapvizet, szénsavmentes ásványvizet inni.

Ha cukorbeteg vagy akkor étkezések között mást nem is fogyaszthatsz. Ha nincs ilyen problémád akkor ízesítheted is citromlével, mentával… Esetleg ihatsz teát de csak keserűen, esetleg pár csepp citromlével, ha úgy „nem megy le” akkor kevés édesítőszerrel. Bár a legjobb választás a tiszta víz, a cukrozott italokat pedig felejtsd el! Az okos „kütyük” is óriási segítséget nyújthatnak. Írd naponta lépéseid számát, az elégetett kalóriát, hogy edzettél-e aznap vagy sem. A testmozgás lehet egy jóleső séta, torna, edzés, a lényeg a fokozatosság. Ne terheld túl a szervezeted! Kérd gyógytornászod/edződ segítségét! Ha cukorbeteg vagy, akkor kötelező, egyébként ajánlott írnod, hogy mikor, mit, mennyit eszel. Az elején írd részletesebben, később ha már kialakultak új szokásaid rövidebben is elég. 

Miért fontos a naplóvezetés? Mert látod a haladásod, hogy legyen erőd, kitartásod folytatni. Kiváló motiváció lehet! De az is világossá válik, ha még nem tökéletes a koncepciód, így időben tudsz módosítani. 
Nálam kiderült, hogy nem „csak” túlsúlyos vagyok, hanem 2-es típusú cukorbeteg is! A doktornő 160 CH-t és 1400 kcal diétát javasolt és természetesen rendszeres testmozgást! Mert mindkettő ugyanolyan fontos! Az egyénre szabott étrend kialakításának alapjaiban dietetikus útmutatása volt az irányadó. Nekem a cukorbetegség miatt kicsit másként kell ennem, mint azoknak akik „csak” fogyni szeretnének, de az alapok ugyanazok. A fokozatos intenzitású mozgásra pedig gyógytornász segített ráhangolódni.

* Hangsúlyozom, nem vagyok orvos, a bejegyzésben szereplő tippek, tanácsok, mind saját tapasztalaton alapulnak. A honlapon szereplő információk nem helyettesítik az orvosi konzultációt! Fontos, hogy mindenképpen egyeztess orvosoddal, dietetikusoddal mielőtt bármilyen új dologba belefognál! Az információk nem megfelelő, szakszerűtlen értelmezéséért nem vállalok felelősséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük