Medvehagymás pogácsa

Végre tavasz van és itt a friss medvehagyma 😊 Van az a klasszikus túrópogácsa recept, amit nem csak nagyon szeretek, de ízesítéstől függően többféleképpen készítek, most éppen medvehagymával és nem utolsó sorban egészségesebb változatban.

Hozzávalók:
250 g túró
250 g vaj/margarin
125 g zabpehelyliszt
125 g graham liszt
1/2 csokor medvehagyma (kb. 50 g)
1 kávéskanál só
1 tojás a kenéshez

Elkészítés: 
Egy nagy keverőtálba öntsd bele a liszteket, mehet bele a só, morzsold el a margarint, add hozzá a túrót, majd a feldarabolt medvehagymát. Alaposan gyúrd össze, takard le és 1-2 órára (akár egész éjjelre) tedd a hűtőbe. Hogy könnyebben dolgozz, felezd el a tésztát, az egyiket nyújtsd ki lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagságúra. Kapcsolt be a sütőt 180 fokra. Ha van kedved, rácsozd be a tészta tetejét, majd pogácsaszaggató, vagy egy pohár segítségével szaggasd ki. A pogácsák tetejét kend meg felvert tojással.  Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 20-25 perc alatt légkeveréssel süsd készre.

5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval dolgozva 41 db mini pogit sütöttem, így 1 db tápértéke kb. 4 CH / 66 kcal.

Tipp:
Szórhatsz sajtot, szezámmagot is a tetejére, mint a klasszikus túrópogácsának.
Cukorbetegeknek: A hozzávalók lassú felszívódású CH-t tartalmaznak (kivéve egyéni érzékenység).

A medvehagyma többféleképpen tartósítható. Szerintem úgy őrzi meg legjobban az ízét, állagát, ha egy adagot kisebb darabokra vágok, vagy késes aprítóban párszor átpörgetem, de nem pürésítem. Jégkocka tartóba teszem, mindegyikre öntök olívaolajat és legalább 24 órára a fagyasztóba rakom, majd zárható dobozban a mélyhűtőben tárolom. Felhasználás előtt, ha pogácsába teszem, kiolvasztom, hagyom, hogy az olaj lecsepegjen róla. Az ízesített olajat pedig főzéshez felhasználom.

Mennyei ízű 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük