Húsvéti fonott kalács egészségesen

Mindig is tudtam, hogy a nagyi sütijénél nincs jobb! Gyermekkoromban is imádtam a húsvéti fonott kalácsot, amit ő kérésünkre bármikor elkészített. Mivel cukorbeteg lettem, így már nem ehetem az eredeti verziót, ezért kicsit átszabtam a receptet. Majdnem olyan, mint a nagyié.❤️ Na jó mégse😉 neki simán ment a 6-os fonás, én 3-ast készítettem.

Hozzávalók:
350 g teljeskiőrlésű liszt
100 g finomliszt
100 ml cm. habtejszín
100 g vaj/margarin
20 g friss élesztő
10 g negyedannyi édesítő
1 teáskanál búzasikér (5 g)
1 tojás a tésztába + 1 a kenéshez
1 kávéskanál cukor
csipet só

Elkészítés:
A tésztákat mindig a kenyérsütő dagasztó programjával készítem. Az üstbe először beleöntöm a 170 ml langyos vízzel elkevert habtejszínt , a kicsit megolvasztott vajat/margarint, 1 felvert tojást és a sót. Mehetnek bele a száraz hozzávalók: a kétféle liszt, sikér és az édesítő. Tetejére kerül 1 kávéskanál cukor és az élesztő elmorzsolva (nem kell felfuttatni).
Amikor a program lejárt, kiveszem a tésztát az üstből, kicsit átgyúrom, hengert formázok belőle, hogy könnyebben el tudjam osztani 3 egyenlő részre. Aki ügyes, tudja a 6-os fonást, azt természetesen annyi felé ossza el. Kis cipókat formázok úgy, hogy kissé kinyomom belőlük a levegőt, de nem az összeset. Szobahőmérsékleten letakarva 10-15 percig kelesztem. Kézzel, határozott mozdulatokkal egyenlő hosszúságúra sodrom a szálakat, hogy ne maradjon bennük nagyobb levegőbuborék. Az egyik oldalon összecsípem a végeket, majd aláfonom. A másik végét aláhajtom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem felvert tojással és 30-40 percig ismét szobahőmérsékleten kelesztem, de már nem takarom le. A sütőt közben 170 fokra előmelegítem, majd mielőtt beteszem sülni a kalácsot, újra lekenem tojással, hogy a végén szép fényes legyen. Légkeveréssel, 40-45 perc alatt készre sütöm.

100 g kalácsban 34 g szénhidrát és 280 kcal van.

Tipp:
Ha a tésztát kétszer kened le tojással, egyszer az utolsó kelesztés előtt, majd sütés előtt újra, akkor szép, fényes lesz a kalács teteje.
Ha ragaszkodsz a sós, kenyérszerű kalácshoz, akkor az édesítő helyett tegyél a tésztába 1-2 teáskanál sót.

Cukorbetegeknek: A hozzávalók lassú felszívódású CH-t tartalmaznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük