Itt a bodzavirág szezon! Készíts te is finom hűsítő italt, ne maradj le róla. 🙂
Dobd fel a szokásos limonádédat bodzavirággal, amely kellemes, muskotályos ízzel gazdagítja az italod.
Hozzávalók
10-15 fej bodzavirág (nagyságtól függően)
4 kezeletlen héjú közepes citrom
100 g negyedannyi édesítő
10 g étkezési citromsav
3,5 l víz
Elkészítés
Szükséged lesz egy legalább 4,5 l-es edényre, üvegre… nekem van egy régi 4250 ml-es befőttes üvegem, szerintem még a nagymamámé volt. 😊 Mérd bele az üvegbe az édesítőt és a citromsavat, önts rá 1 l vizet és keverd jól össze, hogy feloldódjon. Facsard ki a citromok levét, öntsd a lébe és dobd bele a karikára vágott héjakat is. Aztán már csak a bodzavirágok kerüljenek bele és a maradék víz (2,5 l). Keverd át alaposan és hagyd a konyhapulton legalább 1 éjszakára, de legjobb, ha 24 órára. Időközönként keverd át. Ha elkészült szűrd le és tárold hűtőben, ahol kb. 1 hétig is eláll, de nálunk mindig előbb elfogy. 😊 Fogyaszd hidegen.
Tipp
Jégkockával, kevés szódával fogyasztva kiváló hűsítő, de egy kis menta is feldobja.
A bodzavirágokat nem kell megmosni, sem rázogatni, mert kihullik a virágpor és elveszik az íze. Csak a kis fekete bogarakat szedd ki belőle, mert az szinte mindig van. Ha lehet, ne az utak melletti bokrokat támadd meg😊 , ne szennyezett levegőjű területen szedd.
Cukorbetegeknek: Egyes kutatások szerint a citromlé az ecethez, vagy a savanyúsághoz hasonlóan csökkenti a GI-értéket, ezért lassító hatású.