Spenótos-tejszínes tészta csirkemellel

Egyszerű, gyors és nagyon finom! A tésztás receptjeimre általában ez jellemző. 😊 Amint a boltok polcain megjelenik a friss bébispenót, ez a tészta gyakran készül a konyhámban.

Hozzávalók:
Fél kg csirkemell (ez általában 2 fél)
fél zacskó (250 g) durum, vagy teljeskiőrlésű penne
1 doboz (125 g) bébispenót
100 ml főzőtejszín, vagy cukormentes habtejszín
1+1 evőkanál olaj (és néhány csepp)
2 gerezd fokhagyma (nálam most 8 g)

frissen őrölt bors

Elkészítés:
Tisztítsd meg a csirkemellet, vágd kisebb kockákra, vagy csíkokra. Forrósítsd fel a serpenyőt, majd tegyél bele 1 evőkanál olajat és magas hőfokon pirítsd meg a csirkét. A lényeg, hogy ne főzd a lében, hanem süsd szép pirosra.

Közben vízforralóban forralj vizet, öntsd nagyobb fazékba, tegyél bele 1-2 kávéskanál sót és pár csepp olajat, ha ismét forr mehet bele a tészta. Főzd 8 percig, majd kapcsold le a gázt/főzőlapot és hagyd a vízben amíg „al dente” lesz, ez kb. 5-8 perc. Közben kóstold meg, ne főzd szét!

A csirkére mehet ízlés szerint a só (nálam fél kávéskanál) és a frissen őrölt bors. Vedd ki a serpenyőből, tedd kicsit félre.  Addig hagyd hűlni a serpenyőt, amíg a fokhagymát előkészíted. Erre azért van szükség, mert különben megég és keserű lesz. Nyomd meg a kés pengéje alatt a gerezdeket, majd vágd apróra és 1 evőkanál olajon kb. 2 percig dinszteld. Dobd rá a spenótot, fonnyaszd meg, majd öntsd rá a tejszínt és tedd bele a csirkét. Kóstold meg, ha szükséges kevés sóval, frissen őrölt borssal ízesítsd.

Amikor a tészta kész, ne öntsd le róla a vizet, hanem szűrőkanállal szedd át a serpenyőbe. Ha kell tegyél hozzá 1-2 merőkanállal a főzővízből, így „selymes lesz”, mivel a tészta még felszívja a nedvesség egy részét, később sem lesz száraz.

A tészta mennyiségétől függően 2-3 fő bőven jóllakik ebből az adagból, de én mindig dupla mennyiséget főzök alapból. 😊

Cukorbetegeknek:  természetesen ki kell mérni a tésztát és ne felejtsd el, hogy számolós a fokhagyma is!  Sima durum tésztát heti egyszer, teljes kiőrlésűt, vagy egyéb TK tésztát akár naponta is ehetsz.

Tipp: Ha vega vagy, vagy csak hús nélkül akarod készíteni, akkor kezd a fokhagyma dinsztelésével. Vagy ha ki így, ki úgy szereti, akkor ne tedd vissza a csirkét, csak szórd rá tálaláskor.
Gazdagíthatod parmezánnal, de tovább ízesítheted, ha reszelsz bele kevés szerecsendiót, vagy akár mindkettőt.
A serpenyő először legyen forró, utána öntsd bele az olajat, mert akkor tuti nem ég meg.
Ha a főzővízbe pár csepp olajat teszel, nem ragad össze a tészta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük