Rakott kínai kel tofuval

Rakott káposzta, karfiol, kel… darált hússal bármikor jöhet. De mi van akkor, ha húsmentesen szeretném enni? Akkor tofu pörkölttel készítem. 😊

Hozzávalók:
360 g szójaszószban marinált tofu
100 g basmati rizs
800 g kínai kel (tisztítva)
60 g vöröshagyma (tisztítva)
2 evőkanál és 1 teáskanál olaj
200 g tejföl (20%-os)
1 teáskanál őrölt paprika

frissen őrölt bors
késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:
A rizst tedd szűrőbe, csap alatt öblítsd le hideg vízzel és hagyd lecsepegni, hogy minél szárazabb legyen. Addig készítsd elő a többi hozzávalót. Vágd apróra a hagymát, a tofut kockára, a kínai kelt pedig felezd el és kb. 1 cm-es csíkokra szeld fel.
Először a rizst főzd meg. A vízforralóban forralj 190 ml vizet, közben pedig 1 teáskanál olajon „pirítsd” a rizst (inkább csak melegszik annyi idő alatt), amíg a víz felforr. Öntsd rá a forró vizet, ízesítsd 1 kávéskanál sóval és keverd meg. Tedd rá a fedőt és addig főzd alacsony hőfokon, amíg a felszínen már csak néhány kis buborék látszik. Akkor kapcsold le, addig maradjon rajta a fedő, amíg a tepsibe nem kerül.
Következő a tofu pörkölt. A hagymát párold üvegesre 1 evőkanál olajon, majd a tűzről lehúzva tegyél rá 1 teáskanál őrölt paprikát. Keverd össze, öntsd fel 300 ml vízzel, ízesítsd 1 kávéskanál sóval és frissen őrölt borssal. Fedő alatt addig főzd, amíg a többi hozzávaló is elkészül. Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, 1 evőkanál olajon pirítsd meg a felkockázott tofut, majd tedd félre.
A kínai kelt főzése jön. Ehhez kb. 1,5 liter vizet forralj fel vízforralóban, öntsd egy fazékba, ízesítsd 1 teáskanál ételízesítővel és 1,5 kávéskanál sóval, adj hozzá késhegynyi szódabikarbónát, így a kel szép zöld marad. Öntsd a lobogó vízbe a kel csíkokat és ha újra forr főzd 1-2 percig, majd szűrd le.
Ha elkészült a pörkölt alap, tedd bele a lepirított tofu kockákat és főzd össze 5 perc alatt.
Jöhet a rétegezés. Szükséged lesz egy kb. 25×20-as tepsire. Alulra kerüljön a kel, rá a rizs (előtte kicsit keverd át), aztán a tofu pörkölt és végül a tejföl egyenletesen elosztva.
180 fokos előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süsd.
Lehet, hogy kicsit időigényesebb étel, de megéri elkészíteni. 😊

Cukorbetegeknek: Ha az általam felhasznált hozzávalókkal 2 főre számolok, akkor 1 adagban kb.52 CH/800 Kcal van, 3 felé osztva 35 CH/530 Kcal jut.

Tipp: A tejfölt úgy lehet egyenletesen eloszlatni a tetején, hogy először villával alaposan felkevered, majd szintén villával adagolod. Ezt (is) anyukámtól tanultam.  ❤
A zöldségek főzővizébe mindig tegyél kevés szódabikarbónát, így megtartják zöld színüket.
Először mindig a serpenyőt forrósítsd fel, utána öntsd bele az olajat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük