Befőzés mosogatógépben

Befőzés mosogatógépben? Elsőre kicsit meredeken hangzik ez a zseniális módszer. A gyümölcs ropogós marad, nem fő szét és neked alig van dolgod vele.

Hozzávalók:
gyümölcs: cseresznye, meggy
citromsav (üvegenként késhegynyi)
negyedannyi édesítő ízlés szerint (nálam fél kávéskanálnyi/üveg a meggyhez, a cseresznyéhez kevesebb)
langyos víz
csírátlanított üvegek, jól záró tetővel (klasszikus 720 ml-es befőttesüvegeket használtam, a hozzávalók mennyiségét is ennek megfelelően adtam meg)
és persze a mosogatógép 😊

Elkészítés:
Tulajdonképpen a mosogatógép elvégzi helyetted a munka jelentős részét. Először az üres üvegeket a tetőkkel együtt tedd a gépbe és 70 fokon indítsd el a programot. Célszerű előző nap előkészíteni a befőttesüvegeket, így még gyorsabban tudsz haladni. A megmosott, kimagozott meggyel/cseresznyével töltsd meg a dunsztos üvegeket (a cseresznyéből kb. 400 g, a meggyből kb. 500 g fért bele). Mindegyikbe tegyél késhegynyi citromsavat, ha savanyú a gyümölcs ízlés szerint negyedannyi édesítőt és töltsd fel az üvegeket előzőleg felforralt, majd visszahűtött langyos vízzel, kb. 2 ujjnyira a tetejüktől. Szorosan zárd le és fejjel lefelé állítva, vagy elfektetve tedd a mosogatógép alsó és felső kosarába úgy, hogy ne tudjanak eldőlni, ha szükséges támaszd ki tiszta edényekkel. Indítsd el a programot 70 fokon, természetesen tisztítószer nélkül. Amikor a program lejárt, ne nyisd ki a gép ajtaját, hagyd, hogy a befőttek a gépben hűljenek ki. Aztán már csak annyi a dolgod, hogy a felcímkézett üvegeket a helyükre tedd és már kész is vagy.

Tipp:

Indítsd el a mosogatógépet estefelé, hagyd zárva az ajtaját egész éjszaka és reggel ki is veheted az elkészült, kihűlt befőtteket.

Ha nagyon édes a gyümölcs, készítheted édesítőszer nélkül is.

A cseresznye, vagy meggy magját se dobd ki. Csinálj magpárnát, amit többféleképpen használhatsz, akár felmelegítve, vagy éppen lehűtve.

Mivel a befőtt tartósítószer nélkül készül, felbontás után hűtőben tárold, így kb. 1 hétig eláll. Ha ragaszkodsz a tartósítószerhez, akkor 2 l langyos vízhez maximum 1 késhegynyit adj, keverd el alaposan és utána töltsd fel az üvegeket. Ám, ha megfelelően csírátlanítva vannak az üvegek és jól zár a tető, akkor nincs szükség tartósítószerre.

Cukorbetegeknek: a gyümölcs nem csak számolós, de gyors CH is!

12 válasz

  1. Szeretném megkérdezni, én nem tartósitó szer nélkül szeretném eltenni a meggyet, üvegenkent akarok rátenni egy kisebb késhegynyi natriumbenzonatot, akkor ezt a gyümölcsöt/beföttet/ télire is eltehetem?

    1. Természetesen aki ragaszkodik a tartósítószerhez, az nyugodtan tehet rá. Én anélkül raktam el ezzel a módszerrel, annyi csak, hogy felbontás után hűtőben tároltam, mivel az enyémben nem volt tartósítószer. Úgy sem romlott meg.

    2. Nátrium benzoat nelkul lehet ezzel a módszerrel elrakni bárrmit. Évekig eláll. Ugyanígy befőzőautomatában is.

    1. Kedves Ildikó, úgy még nem próbáltam, sajnos nem tudok pontos választ adni. Szerintem próbáld ki kisebb mennyiséggel. Akár működhet is. 🙂

    1. Ugyan még nem próbáltam, de szerintem barackkal, szilvával is működhet, mivel azok is kb. annyi idő alatt készülnek el, mint a cseresznye és a meggy.

  2. Kedves Anna! A körtét hogyan rakod el mosogatógépben? Mennyire vágod fel? A körte milyen érett vagy még kemény kicsit? Most készülök elsőnek ilyesmit készíteni 😄

    1. Kedves Zsófia! Bár nem nekem szólt a kérdés, de én is válaszolok, ha nem baj.☺️ Akár mosogatógépben, akár a hagyományos módon rakod el a körtét, célszerű kicsit érett, de nem túl érett gyümölcsöt választani.
      Ha túl érett, biztos, hogy szétesik, mert mire a program lejár és kihűlnek a befőttek, az elég hosszú idő☺️. Ezt a szilvánál is tapasztaltam. Egyébként a nagyobbakat négy felé, a kicsiket félbe szoktuk vágni. Befőzésre fel!🤗

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük