Meggyszörp

Nincs is annál jobb a nyári forróságban, mint egy hűsítő ital! Mi is lehetne ilyenkor a legfinomabb, mint egy rostos, kissé savanykás meggyszörp pár jégkockával. Természetesen valódi gyümölcsből, házilag készítve.

Hozzávalók:
1 kg meggy (tisztítva, mag nélkül)
édesítőszer ízlés szerint (nálam 40 g, attól függ, mennyire édes a meggy, az enyém inkább savanykás volt)
400 ml víz
fél teáskanál citromsav (kb. 2,5 g)

Elkészítés:
Ha száraz dunsztban szeretnéd kihűteni, akkor először azt készítsd elő. Teríts le 2-3 vastagabb plédet, törölközőt, azokra pedig egy abroszt, vagy konyharuhákat.  A tiszta üvegeket kezd el sterilizálni. Egy nagyobb lábasba, tepsibe önts alájuk 2-3 ujjnyi vizet és pár csepp ecetet (így nem vízkövesednek meg), majd kezd el kis lángon forralni. Amíg a szörp készül, a víz gyöngyözzön az edényben. A megmosott, kimagozott meggyet rakd egy nagy fazékba, botmixerrel dolgozd át, de ne pürésítsd teljesen, hagyd nagyobb darabokban. Várj addig, amíg egy kis levet ereszt, majd öntsd hozzá a vizet.  Kis hőfokon kezd el melegíteni és a forrástól számítva főzd 25-30 percig. Amikor a meggy puha, botmixerrel pürésítsd, vagy turmixold össze és kis lyukú szűrőn vagy gézen szűrd le. Add hozzá az édesítőt és a citromsavat, majd alaposan keverd el. Töltsd a forró szörpöt a felmelegített üvegekbe, jól zárd le, bugyoláld be és 1-2 napig hagyd a dunsztban kihűlni. Az elkészült szörpöt száraz, hűvös helyen tárold.
Ha már valódi gyümölcsből készítettem a szörpöt, inkább hagytam kicsit rostosra (ez a képeken is látszik), szűrőn keresztül passzíroztam át.

Tipp:
A visszamaradt gyümölcshúst se dobd ki, ha aznap készítesz lekvárt tedd bele. 1-2 napig hűtőben is tárolhatod, ízesíthetsz vele pl. kevert sütiket. Én tejfölös piskóta tetejére tettem kis halmokban. Nagyon finom lett. 😊

Tárolás közben a rostok leülepednek, ezért a szörpöt fogyasztás előtt rázd fel.

Mivel tartósítószer nélkül készül, felbontás után tartsd a hűtőben, így 1-2 hétig eláll.

Ha ragaszkodsz a tartósítószerhez, akkor maximum 1 késhegynyit adj hozzá kilónként. Ám, ha megfelelően csírátlanítva vannak az üvegek és jól zár a tető, akkor nincs szükség tartósítószerre.

Cukorbetegeknek: a gyümölcs számolós, gyors CH!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük