Meggylekvár

Csodásan meggy ízű, savanykás, mégis kellően édes, rusztikusan darabos meggylekvár. Üvegbe zártam a nyár egyik kedvenc gyümölcsét.

Hozzávalók:
1 kg meggy (tisztítva, mag nélkül)
1-2 teáskanál negyedannyi édesítőszer ízlés szerint (nálam 1, azaz kb. 5 g, ez a meggy édesebb volt) https://dia-wellness.com/termek/dia-wellness-cukorhelyettesito-14
5 g pektin
fél teáskanál citromsav (kb. 2,5 g)

Elkészítés:
Először készítsd elő a száraz dunsztot. Szükséged lesz 2-3 vastagabb plédre, törölközőre és egy abroszra, vagy 1-2 konyharuhára. Ezután a tiszta befőttesüvegeket kezd el sterilizálni. Egy nagyobb lábasba, tepsibe önts alájuk 2-3 ujjnyi vizet és pár csepp ecetet (így nem vízkövesednek meg), majd kezd el kis lángon forralni. Amíg a lekvár készül, a víz gyöngyözzön az edényben. A megmosott, kimagozott meggyet botmixerrel pürésítsd ízlés szerint (én hagytam benne kisebb-nagyobb darabokat, nem pürésítettem teljesen), majd közepes hőfokon tedd fel főni, közben többször keverd meg. Amikor a hab eltűnik a tetejéről, add hozzá a citromsavat, az édesítővel elkevert pektint és forrald még 5 percig. Az elkészült lekvárt töltsd az üvegekbe (először egy-egy merőkanállal, így biztosan nem pattan el az üveg), szorosan zárd le és azonnal állítsd fejre 5-10 percre. A forró üvegeket óvatosan tedd bele a száraz dunsztba, alaposan bugyoláld be és 1-2 napig hagyd benne kihűlni. Címkézd fel és száraz, hűvös helyen tárold.

Tipp:
Mivel tartósítószer nélkül készül, felbontás után tartsd hűtőben, így 1-2 hétig is eláll.

Ha ragaszkodsz a tartósítószerhez, akkor kilónként 1 késhegynyit adj hozzá. Ha megfelelően csírátlanítva vannak az üvegek és jól zár a tető, akkor nincs szükség tartósítószerre.

Cukorbetegeknek: a gyümölcs számolós, gyors CH!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük