Levendulaszörp

A levendulának nemcsak az illata különleges, de az íze sem hasonlítható máshoz. A levendulás recepteket a legegyszerűbbel kezdtem, szörpöt készítettem és természetesen levendulás jégkockát is.
Fotó: Samu Regina Anna

Hozzávalók:
1 liter víz
40 g negyedannyi édesítőszer
20-25 g levendulavirág, kicsi szárral (minél több a virág, annál aromásabb lesz a szörp)
1 citrom (kezeletlen)
1 g citromsav

Elkészítés:
A levendulavirágokat szárral együtt szedd le, kösd csokorba és árnyas, szellős helyen felakasztva szárítsd 2-3 napig. Így erőteljesebb ízű lesz a szörp, mint ha friss virágokból készítenéd. A hideg vizet töltsd egy dunsztos üvegbe és alaposan keverd el benne az édesítőszert. A virágokat vágd le a szárakról (én nem morzsoltam le, hagytam egy pici szárral, mivel abban is van aroma) és add hozzá, majd vágd ketté a citromot, kézzel csavard bele a levet, aztán karikázd fel és tedd az üvegbe. Ismét keverd össze, fedd le és hűvös helyen legalább egy éjszakán át hagyd így, de akár egy napig is állhat. Közben többször keverd át. Szűrd le, a virágokat alaposan nyomkodd ki. A levet forrástól számítva főzd 30 percig fedő alatt, lassú tűzön. Add hozzá a citromsavat, ilyenkor kapja meg a csodás színét. Az elkészült szörpöt töltsd az előkészített, csírátlanított üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni 1-2 napon át. Címkézd fel és tedd száraz, hűvös helyre.

Tipp:
A levendulaszörpöt belekeverheted muffin tésztába, különleges ízt ad a pudingnak, vagy ízesítheted vele a sajttortát, de akár egy finom krémet is…
Mivel tartósítószer nélkül készül, felbontás után hűtőben tárold, így kb. 1-2 hétig is eláll.
Ha ragaszkodsz a tartósítószerhez, akkor maximum 1 késhegynyit adj hozzá. Ám, ha megfelelően csírátlanítva vannak az üvegek és jól zár a tető, akkor nincs szükség tartósítószerre.
Az üvegek csírátlanítását és a száraz dunszt leírását megtalálod a következő recepteknél: https://cukormenteselet.hu/2020/06/14/eperlekvar-cukor-nelkul/ https://cukormenteselet.hu/2020/06/27/meggyszorp-cukor-nelkul/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük