Gombás bulgurral töltött cukkini

A rostokban gazdag, kalóriában és szénhidrátban szegény cukkini többféleképpen felhasználható. Most a töltött változatot készítettem el gombával és bulgurral, no és persze a sajt sem maradhatott le a tetejéről.

Hozzávalók:
1 nagyobb cukkini (kb. 500 g, mag nélkül 405 g)
75 g bulgur (80 ml)
250 g gomba (fehér csiperke, de lehet más is)
1 kis fej vöröshagyma (nálam 30 g)
olaj (kb. 3 teáskanál)

frissen őrölt bors
kakukkfű
oregánó
100 g trappista sajt reszelve

Elkészítés:
Önts a vízforralóba 110 ml hideg vizet és amíg felforr pirítsd a bulgurt 1 teáskanál olajon (inkább csak felmelegszik ennyi idő alatt).  Öntsd rá a forró vizet, adj hozzá 1 nagy csipet sót, keverd el és fedd le. Alacsony hőfokon addig főzd, amíg a víz elforr, akkor kapcsold le és hagyd rajta a fedőt felhasználásig. Vágd félbe hosszában a cukkinit, kapard ki a magos részét (ha cukorbeteg vagy most mérd le), sózd be és hagy állni 5-10 percig. Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt és 1 teáskanál olajon párold üvegesre a finomra aprított hagymát, majd add hozzá a nagyobb darabokra vágott gombát. Mehet rá a só, frissen őrölt bors, kakukkfű, oregánó. Fedő nélkül addig pirítsd, amíg a gomba leve elfő. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A cukkini hajókból papírtörlővel itasd fel a vizet, kend meg vékonyan olajjal és vágott felületükkel felfelé, sütőpapírral kibélelt tepsiben légkeveréssel süsd elő 10-15 percig (attól függően mennyire zsenge). Az elkészült gombás raguhoz add hozzá a bulgurt, keverd bele a reszelt sajt felét, majd töltsd meg a cukkiniket. Szórd meg a maradék sajttal és told vissza a sütőbe annyi időre, hogy a sajt kicsit megpiruljon. Ez sütőtől függően kb. 15-20 perc.

Tipp:
Az én cukkinim már nem volt zsenge, a magos részt eldobtam, aztán evőkanál segítségével kicsit elvékonyítottam, hogy gyorsabban puhuljon meg. A kikapart részt belekevertem a gombás raguba, azt sem hagytam kárba veszni.
Tálalhatod ízlés szerint tejföllel, pesztóval, de így elkészítve is nagyon finom.
Cukorbetegeknek: A felhasznált zöldségek és a bulgur is lassú CH.

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük