Szilvás tejfölös piskóta

Puha, tejfölös piskóta kevés hozzávalóból, egészségesen. Cukormentes, zabpehelyliszttel készült. Szilvával a legfinomabb.
Korábbi – még nem cukorbeteg – életem egyik legkedveltebb süteménye. Amint a szilva elkezdett érni a kertben, ezt a sütit kötelező volt megsütni. A szilvás gombóc és társai csak ez után következhetett. 😊 Ismét csak némi átalakítás és erről a finomságról sem kell lemondanom.

Hozzávalók:
210 g zabpehelyliszt (zabpehely darálva)
90 g finomliszt
45 g negyedannyi édesítő
5 db tojás
270 g tejföl (20%-os)
1 tasak sütőpor
2 teáskanál vaníliakivonat (aroma)
csipetnyi só
260 g szilva (tisztítva mérve)
Szükséged lesz még egy 30 x 20 cm-es tepsire és szilikonos sütőpapírra

Elkészítés:
A megmosott szilvákat felezd el, magozd ki (ha cukorbeteg vagy most mérd le). Kapcsold be a sütőt 200 fokra és béleld ki a tepsit sütőpapírral. A tojásokat válaszd szét, a fehérjét robotgéppel kezd el habosítani, add hozzá kanalanként az édesítő felét és a csipet sót. Addig verd, amíg sűrű, kemény nem lesz. A sárgákat a maradék édesítővel és a vaníliakivonattal szintén verd habosra, mehet bele a tejföl és 1-2 percig azzal is keverd a masszát. Egy kevés habbal, spatula segítségével, gyors mozdulatokkal lazítsd fel, majd a többi habot óvatosan forgasd bele. Add hozzá a lisztes, sütőporos keveréket és finom mozdulatokkal keverd egyneművé. Öntsd a kibélelt tepsibe, tedd rá a félbevágott szilvákat vágott felületükkel lefelé és légkeveréssel 200 fokon 15 percig, majd 180 fokon kb. 25 perc alatt süsd készre. Tűpróba!

Tipp:
Készítheted más gyümölccsel is, nálam a szilva után a meggyes, majd a barackos változat következik, de az erdei gyümölcsös is nagyon finom.
Ha szereted a fahéjat, a szilvák vágott felét szórd meg egy kevéssel.
Cukorbetegeknek: a gyümölcs nemcsak számolós, de gyors CH is!

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük