Gombás-paradicsomos tészta

Szeretem a gomba-paradicsom párosítást. Néhány fűszer, egy kis feta sajt, pár olívabogyó, durum vagy teljes kiőrlésű tésztával ugyanolyan laktató.

Ha már van jó érett, lédús paradicsom, akkor azzal is készítheted, de a szokásos „főzzünk gyorsan valamit” napokon tökéletesen megfelel a konzerv darabolt paradicsom is.

Hozzávalók (4-6 főre):
500 g csiperkegomba
400 g konzerv aprított paradicsom (ne tartalmazzon hozzáadott cukrot)
1 kisebb vöröshagyma (nálam 75 g)
1 gerezd fokhagyma (7 g)

frissen őrölt bors
1 kk. kakukkfű
2 kk. oregánó
2 kk. Édes Anna
1 kk. Erős Pista
2 kk. sűrített paradicsom
100 g fekete olívabogyó
1 ek. kechup (hozzáadott cukor nélküli)
1 tk. olaj és még pár csepp a tészta főzővizébe
500 g durum vagy teljes kiőrlésű tészta
100 g feta sajt

Elkészítés:
Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt. Az apróra vágott vöröshagymát 1 tk. olajon dinszteld üvegesre, majd dobd rá 1-2 percre a szintén apróra vágott fokhagymát. Közben a gombát vágd nagyobb darabokra (ha nagyon kicsik, akkor elég négyfelé) és az is mehet a serpenyőbe. Ízlés szerint sózd, borsozd, add hozzá az Édes Annát, Erős Pistát, szórd rá a kakukkfüvet és az oregánót. Ha a gomba levet ereszt főzd 15-20 percig közepes hőfokon, attól függően, hogy mekkora darabokra vágtad. Mehet rá a paradicsomkonzerv, a sűrített paradicsom és főzd még 4-5 percig.  Add hozzá a kechup-ot, az olajbogyót, keverd össze, zárd le a tűzhelyt és már kész is a finom, illatos tésztaszószod. 😊

Amíg a szósz készül, főzd ki a tésztát. Vízforralóban forralj vizet, öntsd nagyobb fazékba, tegyél bele 1-2 kávéskanál sót és pár csepp olajat, ha ismét forr mehet bele a tészta. Főzd 8 percig, majd kapcsold le és hagyd a vízben amíg „al dente” nem lesz, ez kb. 5-8 perc. Közben kóstold meg, ne főzd szét! A tésztát szűrőkanál segítségével szedd át a serpenyőbe, keverd össze alaposan, ha kell tegyél hozzá a tészta főzővizéből, hogy „selymes” legyen.  Tálaláskor morzsolj rá feta sajtot.


Tipp:
Készítheted friss, vagy szárított fűszernövényekkel is, én most szárítottal főztem.
Először a tapadásmentes serpenyőt forrósítsd fel, utána öntsd bele az olajat.
Mindig tegyél a főzővízbe pár csepp olajat, így nem ragad össze a tészta.
Ha nem ragaszkodsz a vega ételekhez, zsírjára sütött sonkát, szalonnát, bacont is tehetsz bele.
Próbáld ki a spenótos tejszínes tésztát is: https://cukormenteselet.hu/2020/05/06/spenotos-tejszines-teszta-csirkemellel/

Cukorbetegeknek: Sima durum tészta heti egyszer javasolt, teljes kiőrlésűt, vagy egyéb TK tésztát akár naponta is ehetsz.

Rövidítések:
kk: kávéskanál
tk: teáskanál
ek: evőkanál
TK: teljes kiőrlésű

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük