Csirke cacciatore

Gomba, csirke, fekete olívabogyó, illatos fűszerek, még néhány hozzávaló és az eredmény egy igazán ízletes fogás, mely egytálételként is fogyasztható.

Korábban többször is olvastam erről az ételről, de olyan sokféle változatban készítik, hogy nem is igazán tudtam választani a receptek közül. Aztán egy este, erőteljes távirányító nyomkodás közben😊 odakapcsoltam, ahol a Jamie Oliver a „15 perces kaják” sorozatban épp ezt az ételt főzte. Hát, olyan kedvet kaptam, hogy másnap el is készítettem. Később kicsit „magyarosítottam” rajta, mert minek bele drága üveges sült paprika, ha van Édes Anna és Erős Pista, aztán meg elfelejtettem szardellát venni, a bacon meg egy másik ételbe került. 😊 Mivel egyik sem tett hozzá annyit az ízhez, mindkettőt ki is hagytam, ezzel együtt pedig a kalóriatartalmat is jelentősen csökkentettem. Hát így született meg ez a receptem, amelyet gyakran készítek csirke nélkül is. Ha gombaragut főzök, akkor egy kevés hagymát dinsztelek alá, arra dobom a gombát és a recept többi része változatlan.

Hozzávalók:
500 g csirkemell
300 g csiperkegomba
300 g laskagomba
8-10 szem fekete olívabogyó
1 gerezd fokhagyma (6 g)
1-2 ág rozmaring
2 kávéskanál oregánó
2 teáskanál Édes Anna
1 kávéskanál Erős Pista
1 teáskanál sűrített paradicsom
1 dl száraz vörösbor
fél dl víz
2 teáskanál olaj

frissen őrölt bors

Elkészítés:
Forrósíts fel egy üres, tapadásmentes serpenyőt és az olajon pirítsd meg a csíkokra vágott csirkemellet. Közben a fokhagymát vágd apróra, a gombát pedig nagyobb darabokra. Először a foghagymát, majd a gombát add a csirkéhez, sózd, borsozd, mehet bele a rozmaring, az oregánó, az Édes Anna és az Erős Pista is. Ha a gomba levet ereszt, öntsd fel a vörösborral és a vízzel, majd fedő nélkül kisebb lángon addig főzd, míg a hús és a gomba is megpuhul. Ekkor add hozzá az olívabogyókat és a sűrített paradicsomot is, amitől kicsit besűrűsödik a szaft. Forrald 1-2 percig és már tálalhatod is az ételt.

Tipp:
Ahogy a bevezetőben is írtam, hús nélkül is készítem, akkor 1 kg gombából főzöm vegyesen. Csiperke, barna csiperke, laska, vagy amit éppen be tudok szerezni.
A laskagomba szárát vágd kisebb darabokra, mert az nehezebben puhul meg.
Készülhet csirkecombból, vagy más húsféléből, a lényeg, hogy akkora darabokra vágd, hogy a gombával egyszerre főjenek meg.
Tálald spagettivel, basmati rizzsel, kölessel, vagy egyéb reform körettel, de kenyérrel tunkolva is nagyon finom.
Cukorbetegeknek: Ch pótlás szükséges!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük