Fahéjas-zabpelyhes keksz csokipasztillával

Egyszerre omlós, a zabpehelynek köszönhetően pedig ropogós, fahéjas csokis keksz egészségesen, nem csak karácsonyra.

Megint egy régi recept, új köntösben. Lecseréltem a cukrot és a fehérliszt egy részét, a tejcsoki helyett pedig étcsoki pasztillát tettem bele. Ha megfelelően tárolod, sokáig eláll, már, ha el nem fogy. 😊 Ha a gombócokat sütöd meg, akkor belül puha, kívül ropogós kekszet kapsz, ha ellapítod, akkor lesz csak igazán ropogós.

Hozzávalók:
300 g nagyszemű zabpehely
140 g teljes kiőrlésű liszt
60 g finomliszt
50 g negyedannyi édesítő
300 g puha vaj/margarin
200 g étcsoki pasztilla
2 tojás
2 teáskanál vaníliaaroma
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só

Elkészítés:
Bélelj ki két gáztepsit sütőpapírral, melegítsd elő a sütőt 170 fokra. A vajat/margarint verd habosra az édesítővel és a vaníliaaromával, majd add hozzá a tojásokat és keverd tovább pár percig. Egy másik tálban kavard össze a többi hozzávalót, majd egy spatulával, vagy fakanállal dolgozd össze a két tál tartalmát. Fagyiskanál, vagy két evőkanál segítségével egymástól kb. 4 cm-re pottyants kis gombócokat a tepsibe, lapítsd el és sütőtől függően kb. 15-20 perc alatt süsd készre a kekszeket. Ha kevésbé ropogósan szereted, akkor a gombócokat süsd meg, de a sütési időt plusz 5 perccel növeld meg. Mielőtt a kekszeket a tepsiből kiszeded, kicsit hagyd hűlni, különben összetörnek.

32 darabot készítettem, így a tápérték 1 kekszben kb. 11 CH/150 Kcal

Tipp:
Akár karácsonyi ajándékötlet is lehet.
Fahéj helyett mézeskalács fűszerkeverékkel is készítheted.
Ha éppen nincs otthon csokipasztillád, akkor süsd kisebb darabokra vágott étcsokival.
Cukorbetegeknek: A hozzávalók lassú felszívódású CH-t tartalmaznak (kivéve egyéni érzékenység). Az étcsoki lassú, a tejcsoki gyors.

2 válasz

    1. Örülök, hogy tetszik. 🙂 A zabpehely nekem is az egyik kedvenc alapanyagom, sőt darálva is gyakran kerül nem csak a sütikbe, de akár fasírtba, vagy épp pogácsába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük