Narancsos kuglóf

A narancstól nem csak illatos, de különösen finom is ez az omlós tésztájú kuglóf, ami jogosan kaphat helyet a karácsonyi asztalon.

Egyszerű kevert tészta, amely igazán szaftos és napokig friss, zamatos marad. Ráadásul gyorsan összedobhatod, ami az év végi rohanásban különösen fontos.

Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű liszt
80 g finomliszt
50 g negyedannyi édesítő
4 tojás
1 evőkanál cm. kakaó (8 g)
110 ml olaj
110 ml víz
2 narancs (kezeletlen) reszelt héja
1 narancs leve (kb.50 ml) és még 1 evőkanálnyi a kakaós masszába
3 teáskanál vaníliaaroma
1 csg sütőpor
1 csipet só
A sütőformához:
kevés vaj és teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

Elkészítés:
Ha szilikonos kuglófsütőd van akkor nem, de a hagyományos tapadásmenteset vékonyan kend ki vajjal és szórd meg teljes kiőrlésű zsemlemorzsával. Mérd ki a hozzávalókat, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tojásokat robotgéppel habosítsd fel, majd pár perc múlva add hozzá az édesítőt, a vaníliaaromát, a csipetnyi sót és kavard jó habosra. Folyamatos keverés mellett felváltva add hozzá az olajat és a vizet 3-4 adagra osztva, majd a narancs reszelt héját és végül a levét. A lisztekben keverd el a sütőport és óvatosan forgasd bele a masszába. A tészta kb. ¾-ed részét öntsd a kuglófsütőbe, a maradékhoz adj hozzá 1 evőkanálnyi narancslét és a kakaóport. Óvatosan keverd egyneművé, majd csorgasd körbe a sárga masszán. Légkeveréssel kb. 40 perc alatt süsd készre (tűpróba).

10 részre osztva, 1 szelet tápértéke kb. 18 CH/190 Kcal.

Tipp:
Ha a narancsot felhasználás előtt „meggörgeted” a tenyered alatt akkor még több levet tudsz kifacsarni belőle.
Cukorbetegeknek: Mivel gyümölcslét is tartalmaz, akkor fogyaszd, amikor gyors CH-t is ehetsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .