Sajtos alagút, sonkás alagút

Klasszikus sonkás alagút és a húsmentes változata sajtköntösben, nem csak vegáknak.

Mindkét verzió kiváló vendégváró lehet, de akkor is tökéletes megoldás, ha többféle ételt készítesz és előre dolgozol. Nálunk utoljára pár hete kerültek az asztalra, amikor egy kis láblógatásra vágytam, így előző délután összedobtam, meg még pár dolgot előkészítettem, amit másnap csak be kellett tolni a sütőbe és máris maradt egy kis „énidőm”.
A sonkás alagutat már meg sem tudom mondani, hogy hány éve készítem, annyira régi a recept. Az már régóta foglalkoztatott, hogy húsmentes változatot is csináljak, csak azt kellett kigondolni, hogy mit használjak sonka helyett. Hát mi mást, mint a sajtot! 😊 Nem is értem, min gondolkodtam annyit. 😊 A masszába inkább valami zöldséget akartam tenni, egyrészt azért, hogy „friss hatású” legyen, másrészt, fontos volt az is, hogy minél kevesebb kalóriát tartalmazzon. Így esett a választásom a piros és a sárga kaliforniai paprikára, már a színhatás kedvéért is. 😊

Sonkás alagút

Hozzávalók (1 őzgerinc formához):
300 g extra gépsonka
180 g 20 %-os tejföl
180 g cm. majonéz
8 tojás
2-3 cm. savanyú uborka
1 cm. leveskocka
1 csg (7,5 g) zselatin
só ízlés szerint

Elkészítés:
Főzd keményre a tojásokat. Az őzgerinc formát béleld ki folpack-kal és terítsd bele a sonkaszeleteket úgy, hogy egy kicsi részük (kb. 1 cm) kilógjon az oldalára és a két végére is. Forralj fel 160 ml vizet a leveskockával, add hozzá a zselatint, keverd el és hűtsd szobahőmérsékletűre. Tegyél félre annyi sonkát, hogy a végén be tudd fedni a masszát, a többit vágd kisebb darabokra. Kavard össze a tejfölt a majonézzel, mehet bele az összevágott tojás, uborka, a sonka, aztán a zselatinos lé és só ízlés szerint. Alaposan keverd össze, majd öntsd a formába, igazítsd el és hajtsd rá a kilógó sonkát, fedd be a félretett sonkaszeletekkel. Tedd a hűtőbe néhány órára, majd a formából borítsd ki és szeletelve tálald.


Sajtos alagút

A hozzávalók annyiban térnek el a sonkásétól, hogy a forma kibéleléséhez, illetve a befedéséhez 260 g light sajtot használtam, a masszába pedig gépsonka helyett 50-50 g piros és sárga kaliforniai paprika került.  Az elkészítése változatlan.

Az őzgerinc forma bordái szerint 20 szeletre osztottam, így 1 szelet sonkásban: kb. 65 Kcal van, a sajtosban pedig: kb. 80 Kcal, a CH tartalom pedig elenyésző.  12%-os tejföllel készítve mindkét esetben 1 szelet 6-7 kalóriával kevesebbet tartalmaz.

Tipp:
A tojások főzővizébe tegyél egy kk. ecetet, így, ha meg is repedne valamelyik, az ecet megköti a fehérjét és nem folyik szét.
Leveskocka és víz helyett készülhet alaplével is.
Ha nem szereted a kaliforniai paprikát, főtt zöldségmixet, vagy pórét is használhatsz.
Cukorbetegeknek: Ch pótlás szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük