Zöldség gratin

Egyike a legfinomabb köreteknek, de akár főételként is megállja a helyét.

A gratin francia eredetű szó, nem egyetlen ételt, hanem csőben-, vagy sütőben sült fogásokat jelent. Nyers, vagy részben nyers alapanyagokból készülhet, rétegesen lerakva, majd krémes mártással leöntve. Addig kell sütni, amíg a teteje megpirul.
Az édesburgonya, vagy batáta az ételeink jelentős részében kiválthatja a krumplit, az íze pedig a sütőtökéhez hasonlít. Ugyan kissé édeskés, de megfelelően fűszerezve és hozzáillő alapanyagokkal társítva, változatosan használható fel a konyhában. A cukkini és a gomba az alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók kedvencei közé tartozik.  

Hozzávalók:
2-3 édesburgonya (tisztítva: 590 g)
2 saláta cukkini (tisztítva: 520 g)
300 g csiperke
1 közepes hagyma (130 g)
pár szem koktélparadicsom (80 g)
1 gerezd fokhagyma (7 g)
125 g light mozzarella
100 ml habtejszín (cukormentes)
1 evők. olaj
só, frissen őrölt bors, kakukkfű, oregánó

Elkészítés:
A hagymakarikákat párold üvegesre az olajon, add hozzá a szeletekre vágott gombát, ízesítsd sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel és kicsit pirítsd meg. Az édesburgonyákat hámozd meg, vágd le a cukkinik szárvégeit és mindkettőt szeleteld fel vékonyan. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Rétegezd a tepsibe a hozzávalókat úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Az édesburgonyát és a cukkinit sózd, borsozd. Alul legyen az édesburgonya, rá a cukkini, majd a gomba ragu fele. Aztán ezt ismételd meg. A tetejére a paradicsom karikák kerüljenek. A tejszínt sózd, borsozd és keverd bele az apróra vágott fokhagymát, majd öntsd rá a zöldségekre. Fedd le alufóliával és már mehet is a sütőbe, kb. 30 percre. Amikor megpuhult, tedd rá a mozzarella szeleteket és fólia nélkül told vissza a sütőbe, amíg megolvad és kicsit megpirul.   

3 részre osztva 1 adag tápértéke: kb. 42 CH / 435 Kcal, 4 felé pedig: kb. 31 CH / 325 Kcal.

Tipp:
Ha éppen elfogyott az alufólia, vagy annyira tele raktad a tepsit, hogy már nem tudod rátenni, akkor tepsistől rakd bele sütőzacskóba és jól zárd le. Így akár 20-25 perc alatt is megpuhulnak a zöldségek.
Próbáld ki az édesburgonya fasírtot is: https: //cukormenteselet.hu/2020/10/03/edesburgonya-fasirt-sutoben/
Cukorbetegeknek: az étel lassú CH-t tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük