Cukkinis lecsó bulgurral

Könnyű, mégis laktató, alakbarát egytálétel.

A friss zöldségekből készült lecsó nálunk nem kifejezetten csak nyári étel. Először akkor kerül az asztalra, amikor már kapható illatos magyar paprika, paradicsom és addig főzünk, amíg a kertből vagy a zöldségesnél beszerezhető. Mondanám, hogy ahány ház, annyi lecsó, de még én is többféleképpen készítem. 😊 Tojással, rizzsel, bulgurral, ha van cukkini akkor éppen azzal…

Hozzávalók:
1 kg paprika (tisztítva: 900 g)
fél kg paradicsom (470 g)
80 dkg cukkini (720 g)
30 dkg lilahagyma (290 g)
18 dkg bulgur
2 evők. zsiradék (olaj, zsír)
1 teásk. olaj (a bulgurhoz)
só, bors, pirospaprika

Elkészítés:
A felszeletelt hagymát dinszteld meg 2 evőkanál zsiradékon, közben pedig készítsd elő a zöldségeket. A paprikát vágd karikára, a paradicsomot és a cukkinit kockázd fel. Amikor a hagyma üvegessé válik, húzd félre a tűzről és szórd meg a pirospaprikával. Rakd rá a paprikát, forgasd össze alaposan. Add hozzá a cukkinit, a paradicsomot, majd sózd és borsozd ízlés szerint. Fedő nélkül először nagy lángon, majd közepesen főzd. Közben 1 tk. olajon addig pirítsd a bulgurt, ameddig 300 ml víz felforr a vízforralóban. Öntsd rá, sózd és fedő alatt főzd, amíg van alatta víz. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, keverd az alapba a bulgurt, fedd le és nagy lángon főzd össze pár percig. Zárd el a tüzet és fedő alatt hagyd még 15-20 percet, hogy a bulgur teljesen megpuhuljon a lecsó szaftjában és átvegye a finom ízeket.

6 felé osztva 1 adag tápértéke: kb. 38 CH / 220 Kcal.

Tipp:
Ha szereted, csípős paprikával is készítheted, de jó ízt ad neki a füstölt szalonna, vagy a kolbász is.
További fűszereket is adhatsz hozzá kedved szerint.
Cukorbetegeknek: Az étel lassú CH-t tartalmaz (kivéve egyéni érzékenység).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .