Rakott ceruzabab kölessel

Kicsit pikáns egytálétel, roppanós ceruzababbal.

Azt nem tudom, hogy mi az oka, de valamiért a zöldbabból készült leves és főzelék nekem sohasem ízlett igazán. Olyan „semmilyennek” éreztem mindig. Párolva viszont bármikor kerülhet a tányéromra, főként, ha valamelyik „csoda fűszeremmel” ízesítem. 😊 Az egyik ilyen fűszernövény a rozmaring, amely igazán különleges ízt ad bármelyik ételnek. A köles pedig az új (cukorbeteg) életem másik kedvence lett a bulgur mellet.

Hozzávalók:
400 g ceruzabab
145 g hántolt köles
1 közepes vöröshagyma (90 g)
1 gerezd fokhagyma (6 g)
1 tk. Édes Anna
fél kk. Erős Pista
1 tk. pirospaprika
1 tk. cm. kechup
olaj (1 evők. és 1 tk.)

frissen őrölt bors
1-2 szál rozmaring
1 kispohár tejföl (175 g)
1 tojás
100 g reszelhető sajt

Elkészítés:
A hagymákat vágd apróra. A vöröshagymát 1 evők. olajon kezd el dinsztelni, amikor majdnem jó, add hozzá a fokhagymát is. Párold pár percig, majd húzd le a tűzről és keverd bele a pirospaprikát. Öntsd fel vízzel (kb. 400 ml), ízesítsd Édes Annával, Erős Pistával, sózd, borsozd, dobd bele a rozmaring ágakat. Főzd 20-25 percig. Mehet bele a zöldbab. Fedő alatt addig főzd, amíg a bab roppanós nem lesz (forrástól 8-10 perc). Közben 1 tk. olajon pirítsd addig a kölest, amíg a vízforralóban 250 ml víz felforr. Add hozzá, sózd és fedő alatt először nagy lángon, majd alacsony hőfokon addig főzd, amíg a víz elforr. Felhasználásig lefedve pihentesd. Amikor a bab elkészült keverd bele a kechupot, szedd ki a rozmaring vastagabb részeit és rétegezd a tepsit. Alulra kerüljön a köles, rá a bab és a szaft, arra pedig a tejfölben elkevert tojás. Már csak reszelt sajt kell a tetejére és mehet is a sütőbe. 180 fokon addig süsd, amíg a sajt megpirul (kb. 20-25 perc).

4 felé osztva 1 adag tápértéke: kb. 30 CH / 380 Kcal.

Tipp:
Köles helyett készülhet bulgurral, basmati rizzsel, vagy egyéb, a diétába illeszthető körettel.
Ha nincs rozmaringod, használhatsz más, karakteresebb ízű fűszernövényt.
Cukorbetegeknek: Az étel lassú ch-t tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .