Sütőtökös keksz

Omlós keksz csoki darabokkal és mézeskalács illattal. 😍

A tápanyagokban gazdag és kalóriában szegény sütőtöknek számos  egészségre gyakorolt jótékony hatása van. Amellett, hogy többféle vitamint tartalmaz, segíti az emésztést, serkenti a máj működését, fogyasztása szebbé teszi bőrünket…
Nemcsak önmagában fogyaszthatod, hanem leveseket, köreteket is készíthetsz belőle és még a desszertet is feldobhatod vele.

Hozzávalók:
400 g sütőtök (nyersen, tisztítva mérve)
100 g graham liszt
100 g apró szemű zabpehely
65 g tk. tönkölyliszt
25 g tönköly finomliszt
50 g étcsoki
50 g dió
30 g negyedannyi
130 g puha vaj
2 tojás
2 tk. mézeskalács fűszer
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só

Elkészítés:
A megtisztított tököt vágd kockákra és 180 fokon kb. 30-35 perc alatt süsd puhára. Aprítsd össze a csokit és a diót. Ha tök kihűlt, dolgozd el benne a villával felvert tojásokat, add hozzá a vajat, majd az összekevert többi hozzávalót. Alaposan dolgozd össze a tésztát, formázz kis gombócokat, lapítsd el és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel süsd készre a kekszeket (kb. 20-25 perc).

22 darabot készítettem, így a tápérték 1 kekszben kb. 12 CH/130 Kcal

Tipp:
A sütőtökhöz jól illenek a tél kedvelt fűszerei, így a mézeskalács fűszert helyett használhatsz szerecsendiót, fahéjat, gyömbért, csillagánizst…
Ha nincs dió, készítheted mogyoróval is.
Ha fagyiskanállal adagolod ki a masszát, egyforma méretű kekszeket kapsz.
Cukorbetegeknek: A süti lassú ch-t tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük