Epres-túrós palacsinta

Hagyományos házi palacsinta egészséges változatban.

A palacsintatésztához csak néhány, minden háztartásban fellelhető hozzávaló szükséges és pár perc alatt összedobhatod. Azonban ahhoz, hogy igazán vékony legyen, nekem is szükségem volt anyukám tanácsaira.❤️
Tehát a titok a következő: a tésztába csak egy tojás kerüljön, mert ha túl sok, akkor keményebb, törékenyebb lesz. Viszont szóda az kell bele, mert attól omlósabb. Sok édesítőt se használj, mert akkor meg odakaphat, de egy csipet só kihozza az édes ízeket. Aztán már csak egy apróságnak tűnő, de fontos mozzanat, hogy a serpenyő jó meleg, de ne tűzforró legyen és mivel a tésztában van olaj, így csak az első alá tegyél pár cseppet. Jaj, majdnem elfelejtettem, hogy sütés előtt a tésztát pihentetni kell.😊
Az ínycsiklandó töltelék elkészítése pedig roppant egyszerű, csak összekeverd és kész is.

Na akkor jöjjön a recept! 😊

Hozzávalók:
a tésztához:

200 g tk. tönkölyliszt
50 ml habtejszín (cm, 30%-os)
50 ml olaj
250 ml szódavíz, vagy szénsavas ásványvíz
200 ml víz
1 tojás
1 kk. negyedannyi édesítő
1 tk. vaníliaaroma (vagy kivonat)
1 csipet só

a töltelékhez:
250 g ricotta
250 g krémes túró
160 g tejföl
4 tk. negyedannyi édesítő
4 tk citromlé
2 tk. vaníliaaroma (vagy kivonat)
1 citrom reszelt héja

néhány eper

Elkészítés:
Habosítsd fel a tojást az édesítővel, a vaníliaaromával és a sóval. Add hozzá az olajat és keverd „krémesre”, majd öntsd bele a tejszínt és kb. 100 ml vizet. Mehet bele a liszt is. Nagyon sűrű masszát kapsz, ami azért is jó, mert könnyen csomómentesre tudod kavarni. Öntsd hozzá a maradék vizet, valamint a szódát. Így már első ránézésre nagyon híg a tészta, de a tk. lisztnek több folyadékra van szüksége. Pihentesd min. 30 percet, de akár egy órán át is.
Melegítsd elő a serpenyőt, tegyél pár csepp olajat az első palacsinta alá, keverd össze a tésztát (minden palacsintánál) és indulhat a sütés. 

A hozzávalókból 12 db vékony palacsintát készítettem, így 1 db tápértéke kb. 10 CH / 105 kcal (töltelék nélkül).

Az epren kívül a töltelék hozzávalóit alaposan keverd össze és vágd darabokra a megtisztított gyümölcsöt. A palacsintákat kend meg 1-2 evőkanálnyi ricottás krémmel, arra pedig szórj eperdarabokat. Tekerd fel és már fogyaszthatod is.

Tipp:
Túrós krém helyett, kend meg lekvárral, fogyaszd kakaóval vagy azzal, amihez épp kedved van.
Cukorbetegeknek: mivel a  gyümölcs gyors CH, így elsősorban ebédhez, vagy uzsonnára javasolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük