Baracklekvár

Sűrű házi baracklekvár. Majdnem olyan, mint a nagyié.😍

Ha nincs időd, sem kedved órákig a tűzhely mellett állni, de lekvárt mindenképpen főznél, akkor csináld úgy, ahogy én.😉

Emlékszem, amikor a nagyi előző nap előkészítette a barackot, jó nagy adag cukorral és csak másnap főzte be. Legalább 3-4 órán keresztül rotyogott a lekvár, a cukor karamellizálódott, ettől lett igazán sötét. Minden üveg tetejére késhegynyi szalicilt tett, aztán legalább 3 napig száraz dunsztban hűltek, pihentek.
Nos ebből a hosszú folyamatból csak a száraz dunsztra lesz szükséged a végén, a többit lerövidítheted a barack édességétől függően kb. 1 órára.
Kipróbáltam néhány verziót, mielőtt ez a recept megszületett.😊 Készült több édesítővel, anélkül, a pektin mennyiségén változtattam és teszteltem citromsavval is. Az összes közül szerintem ez a változat hasonlít legjobban a nagymama lekvárjára.😍

Hozzávalók:
1 kg sárgabarack (tisztítva mérve)
2-3 tk. negyedannyi édesítő (ízlés szerint)
1 tk. pektin (3 g)

Elkészítés:
Készítsd elő a száraz dunsztot, majd a tiszta befőttesüvegeket kezd el sterilizálni. Egy nagyobb lábasba, tepsibe önts alájuk 2-3 ujjnyi vizet és pár csepp ecetet (így nem vízkövesednek meg), majd kezd el kis lángon forralni. Amíg a lekvár készül, a víz gyöngyözzön az edényben. A barackot alaposan mosd meg, magozd ki és héjastól egy nagyobb lábasban tedd fel a tűzre. Először nagy lángon, majd közepesen főzd, időnként keverd meg. Amikor már nem érzel benne nagyobb darabokat, botmixerrel kicsit pürésítsd, de csak annyira, hogy maradjanak benne még rostok. Ekkor keverd bele az édesítőt és a pektint, majd főzd még 5-10 percig.
Az elkészült lekvárt töltsd az üvegekbe, szorosan zárd le és azonnal állítsd fejre pár percre. Tedd a száraz dunsztba 1-2 napra, aztán már csak fel kell címkézni és mehetnek is a kamrapolcra.

Tipp:
Ha igazán érett a barack, édesítő sem kell bele.
Mivel tartósítószer nélkül készül, felbontás után hűtőben tárold.
Ha ragaszkodsz a tartósítószerhez, akkor kilónként 1 késhegynyit adj hozzá. De ha megfelelően csírátlanítva vannak az üvegek és jól zár a tető, akkor nincs szükség tartósítószerre.
Cukorbetegeknek: a gyümölcs számolós, gyors CH!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük