Lencsefasírt

Könnyen elkészíthető fehérjebomba, nem csak vegáknak.

A rostban és fehérjében gazdag lencse kiváló választás, ha kevesebb húst ennél, vagy a vega étrendet követed. A lencsefasírt olcsó, könnyed, mégis laktató étel és a massza tojás nélkül is összeáll.
Időspórolás miatt konzerv lencsét használtam, de természetesen a frissen főzött is éppúgy megfelel.

Hozzávalók:
240 g konzerv lencse
100 g apró zabpehely
1 közepes lilahagyma (70 g)
1 gerezd fokhagyma (8 g)
2 teásk. cm. dijoni mustár
1 teásk. majoránna
1 kávésk. füstölt paprika
fél kávésk. só
frissen őrölt bors
2 evők. tk. zsemlemorzsa a forgatáshoz
pár csepp olaj a sütéshez

Elkészítés:
A leszűrt lencsekonzervet öblítsd át és csepegtesd le. A zabpehelyre önts 150 ml forrásban lévő vizet, kicsit keverd át és hagyd állni felhasználásig. A hagymákat vágd apróra és a lilahagymát add hozzá a még meleg zabpehelyhez. A lencsét törd össze villával, keverd a zabpehelyhez, majd mehet bele a fokhagyma, a mustár és a fűszerek. Alaposan dolgozd össze a masszát és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Formázz pogácsákat, forgasd bele zsemlemorzsába és mindkét oldalukra cseppents 1-1 csepp olajat, vagy használj olajsprayt.
Ha sütőben készíted, akkor melegítsd elő 180 fokra és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30-35 perc alatt légkeveréssel süsd aranybarnára. 20 percnél fordítsd meg a fasírtokat. Én most air fryerben sütöttem 180 fokon az egyik oldalukat 10 percig, a másikat pedig további 5-ig.

12 db készült, így 1 db tápértéke kb. 8 CH / 50 kcal

Tipp:
Tálald friss zöldségekkel, mártogatóssal.
Ha kisebb fasírtokat készítesz, kiváló vendégváró lehet.
Gluténmentes és a vega étrendbe is belefér.
Tökéletes burgerbe is, ha húsmentesen étkezel.
Cukorbetegeknek: lassú ch-t tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük