Lágy sajttorta sütés nélkül.
Az egyik legfinomabb édesség a krémes sajttorta, ami a hagyományos gyümölcstorta helyett is kiváló választás.
Valentin-nap alkalmából most szívalakút készítettem, eperrel, málnával díszítettem.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
250 g cukormentes rostdús keksz (Gullon)
100 g vaj
A krémhez:
500 g mascarpone
400 ml habtejszín (30 %-os cukormentes)
25 g negyedannyi édesítő
2 teáskanál vaníliaaroma/kivonat
fél citrom leve
1 csg zselatin fix (20g)
Tetejére:
A zseléhez:
6 dl víz
25 g étkezési zselatin
2 tk. negyedannyi
fél citrom leve
valamint:
230 g málna
150 g eper
Szükséged lesz még egy szív alakú, kapcsos tortaformára, vagy egy kerek 28 cm átmérőjűre.

Elkészítés:
A habtejszínt tedd a mélyhűtőbe, legalább fél órára. A kekszet aprítógépben daráld le, add hozzá az olvasztott vajat és a tortaforma aljában egyenletesen oszlasd el, majd mehet a hűtőbe. Közben készítsd el a krémet. A habtejszínt először kis fokozaton, majd egyre erősebben kezd el felverni. Amikor már „redőződni kezd”, add hozzá az édesítőt, majd a mascarponét, a vaníliaaromát, a citromlét, végül pedig a zselatin fixet. 5-10 percre tedd a hűtőbe. A tortaforma oldalára tapaszd fel az eperszeleteket a krém segítségével, a többi masszát pedig egyenletesen oszd el. Amíg a zselé készül, tedd a hűtőbe. Langyos vízben keverd el a zselatinport és folytonos keverés mellett melegítsd forrásig. Vedd le a tűzről és kavard bele az édesítőt. Hagyd kihűlni, majd add hozzá a citromlét. A maradék gyümölcsöt rakd a torta tetejére és óvatosan csorgasd rá a kihűlt zselét. Hűtsd be 2-3 órára, de akár egész éjszakára is.
12 részre osztva 1 szelet tápértéke: kb. 15 CH / 420 Kcal, 16 felé pedig: kb. 11 CH / 310 Kcal.
Tipp:
Készítheted eperrel, málnával, áfonyával, vagy más általad kedvelt gyümölccsel.
A zselatinnál a víz egy részét gyümölcsszörpre is cserélheted.
A vega étrendbe is belefér.
Cukorbetegeknek: mivel gyors CH-t is tartalmaz, így elsősorban ebédhez, vagy uzsonnára javasolt.