Édesburgonya tekercs

Színes, egyszerre sós és édes.

Az édesburgonya kiváló alapanyag, sokféleképpen felhasználható. Nekem az édes és sós ízkombináció nagyon bejön, amit az édesburgonyás ételeknél gyakran alkalmazok is. Most egy egyszerű tekercset készítettem, amely lehet izgalmas, köret, de önálló fogásként is fogyasztható.

Hozzávalók:
3-4 db édesburgonya (nálam tisztítva 1050 g)
450 g spenót
350 g trappista
150 g feta, vagy kisteleki tehéntejes krémfehér sajt
2 gerezd fokhagyma (10 g)
1 evők. olaj

frissen őrölt bors
szükséged lesz még egy kb. 34×34 cm-es lapos tepsire és sütőpapírra

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és béleld ki a tepsit sütőpapírral. A megtisztított burgonyát vágd 2-3 mm vastagságú szeletekre, a trappistát reszeld le. A sütőpapírra egyenletesen szórd rá a sajt felét, mehetnek rá az édesburgonya szeletek úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Sózd, borsozd és terítsd el rajta a maradék sajtot. Légkeveréssel süsd addig, amíg a burgonya megpuhul (kb. 20-25 perc). Közben az olajon dinszteld pár percig az apróra vágott fokhagymát, add hozzá a spenótot, fonnyaszd meg. Sózd, borsozd ízlés szerint. Kend el a sajtos sült burgonyán a spenótos masszát és morzsold rá a fetát. A sütőpapír segítségével óvatosan tekerd fel és told vissza a sütőbe 10-15 percre. Hagyd kicsit kihűlni, akkor szépen lehet szeletelni.

12 szeletre osztva, 1 sz. kb. 15 CH / 220 kcal.

Tipp:
Ne használj túl sok sót, mivel a feta is sós.
Ha a burgonya nehezen puhul meg és kicsit megpirul a sajt, akkor fordítsd meg és az az oldal legyen belül.
Fagyasztott spenóttal is készítheted, ekkor hagyd elpárologni a nedvességet.
Lehet köret, de önállóan is megállja a helyét.
Gluténmentes és a vega étrendbe is belefér.
Cukorbetegeknek: Lassú ch-t tartalmaz (kivéve egyéni érzékenység).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük