Spenótos bulgur tojással sütve

Lágyan krémes, húsmentes fogás

Ha a sok nehéz étel helyett, valami könnyedebb fogásra vágysz, akkor ez az egyszerű, de annál finomabb étek telitalálat. A sajttól krémes lesz, a spenót pedig igazán tavasziassá varázsolja. A tojás, mint fehérjeforrás,  már csak ráadás.

Hozzávalók:
450 g fagyasztott spenót (paraj porciók)
200 g reszelt trappista sajt
200 g bulgur
50 ml cm. habtejszín
20 g barna rizsliszt (1 evők.)
4 db M-es tojás
2 gerezd fokhagyma (13 g)

frissen őrölt bors
szerecsendió
kevés olaj
Szükséged lesz még egy kb. 30 x 20 cm-es tepsire

Elkészítés:
A bulgurt kezd el pirítani 1 teásk. olajon addig, amíg 360 ml víz felforr a vízforralóban. Öntsd rá a forró vizet, ízesítsd 1 kávéskanál sóval és keverd meg. Tedd rá a fedőt és addig főzd alacsony hőfokon, amíg a felszínen már csak néhány kis buborék látszik. Akkor kapcsold le és felhasználásig hagyd lefedve. Közben 2 evők. olajon dinszteld meg az apróra vágott fokhagymát, add hozzá a spenótot és többször kavard át. A habtejszínt lazítsd fel 250 ml vízzel, a sütőt melegítsd elő 180 fokra. Amikor a spenót megpárolódott és már nincs alatta víz, add hozzá a lisztet, keverd pár percig, aztán mehet bele a vizes tejszín 2-3 részletben. Sózd (nálam 1 kk.), borsozd és reszelj rá szerecsendiót ízlés szerint. Add hozzá a sajt kb. harmadát, ettől még krémesebb lesz. Forgasd bele a bulgurt és a masszát simítsd el egy tepsiben, vagy sütőformában. A tetejére, a maradék sajtból csinálj négy kis fészket, ezekbe üsd bele a tojásokat, a többi sajtot pedig szórd az üresen maradt részekre. Légkeveréssel addig süsd, amíg a tojás megszilárdul, de a sárgája még folyós marad. Ez az én sütőmben 20 perc volt.
Tálald apróra vágott friss petrezselyemzölddel.

4 felé osztva 1 adag tápértéke: kb. 40 CH / 560 Kcal.

Tipp:
Bulgur helyett készülhet kölessel, basmati rizzsel, vagy egyéb, a diétába illeszthető körettel.
Jelentősen csökkenthető az étel kalóriatartalma, ha csak a masszába teszel sajtot, a tetejére nem. Így csak 65 g trappista kerül bele, ekkor 4 felé osztva 40 CH / 440 Kcal a tápérték.
Cukorbetegeknek: Az étel lassú ch-t tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük