Az elmaradhatatlan húsvéti finomság

Egyszerű kevert süti, amely a répától szaftos, a fűszerektől pedig illatos lesz. Az olajosmagvak közül most a diót választottam, ami egy kicsit különleges, plusz ízt ad a tortának.

Hozzávalók:
a tésztához:

260 g sárgarépa (tisztítva mérve)
150 g tk. tönkölyliszt
50 g tönköly finomliszt
50 g dió
50 ml cukormentes habtejszín
50 ml olaj
30 g negyedannyi
4 db L-es tojás
1 csg Vanillin zero
1 teásk. fahéj
fél sütőpor
1 csapott teásk. szódabikarbóna
csipet só
egy citrom reszelt héja (kezeletlen)
a krémhez:
300 ml cm. habtejszín
250 g mascarpone
4 teásk. negyedannyi (25 g)
1 evők. vaníliaaroma/kivonat
tetejére: reszelt narancshéj (kezeletlen)

Szükséged lesz még egy 22 cm-es, kerek, csatos tortaformára és némi szilikonos sütőpapírra

Elkészítés:
A krémhez szükséges habtejszínt (300 ml), minimum fél órára tedd a fagyasztóba. A sárgarépát reszeld le, a diót aprítsd fel. Keverd el a lisztekben a fahéjat, a sütőport és a szódabikarbónát. Az olajhoz add hozzá a tejszínt, 50 ml hideg vizet és kicsit kavard össze. A tortaforma aljára tegyél sütőpapírt (bőven kilógjon ki) és a csat segítségével szorítsd bele.A sütőt melegítsd elő 180 fokra. 
Az egész tojásokat géppel kezd el habosra verni. Folyamatos keverés mellett add hozzá az édesítő felét, a sót, pár perc után az olajos keverék felét, ismét egy kis keverés, aztán a maradék édesítőt, a vanillin zerót és végül a többi folyékony hozzávalót. Forgasd bele kézi habverővel a lisztes keveréket 2-3 részletben, végül pedig a sárgarépát, a diót és a citromhéjat. Egyengesd el a masszát a tortaformában és légkeveréssel süsd először 30 percig 180 fokon, majd 160 fokon 10-15 percig (tűpróba). Közben készítsd el a krémet. A jéghideg habtejszínt kezdetben kis fokozaton, majd egyre erősebben verd fel. Amikor jó kemény, mehet bele a mascarpone, az édesítő és a vaníliaaroma is. Alaposan dolgozd össze és felhasználásig tedd a hűtőbe.
A kihűlt tésztát kedved szerint vágd ketté, vagy háromfelé és töltsd be a tortát úgy, hogy a tetejére is maradjon a krémből. Díszítsd reszelt narancshéjjal. Tedd a hűtőbe néhány órára, aztán már szeletelheted is.

12 részre osztva, 1 szelet tápértéke: kb. 12 CH / 315 Kcal

Tipp:
Dió helyett mogyorót is használhatsz.
A tetejét mandulaforgáccsal, vagy akár reszelt sárgarépával is díszítheted.
A vega étrendbe is belefér.
Cukorbetegeknek: lassú ch-t tartalmaz.

2 válasz

  1. Kérdésem lenne a recepttel kapcsolatban:
    Mit ért a tönkölyliszt és a tönköly búzaliszt alatt ?
    Én eddig a teljes kiörlésű tönkölyliszttel és a tönköly búzaliszttel találkoztam, tönkölyliszttel nem.

    1. Kedves Amália!
      A receptben tk, azaz teljes kiőrlésű tönkölyliszt, illetve tönköly finomliszt, tehát fehér liszt szerepel. Ebben az arányban használva nem lehet érezni a tk liszt mellékízét.☺️

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük