Anyák napi torta

Gyümölcstorta újragondolva

Nagyon csokis tészta, selymes krém, gyümölcsökkel a tetején.

Anyák napján az a legfontosabb, hogy gondoltál az anyukádra. Persze nem csak akkor…
Szerintem egy ajándék akkor jó, ha a megajándékozottnak szól, ha tudod, érzed, hogy azzal örömet szerzel neki. Egy szál virág, egy ölelés, egy apró ajándék… Vagy egy saját készítésű meglepetés.

Mivel tudom, hogy az édesanyám szereti a csokit, a gyümölcsöket, így ezt a tortát készítem el neki idén anyák napjára.

Hozzávalók:
a tésztához:
4 tojás
60 g barna rizsliszt
20 g negyedannyi
15 g cm. kakaó
65 ml étolaj
fél csg. sütőpor
50 g étcsoki (85 %-os)
a krémhez:
150 g mascarpone
100 ml cm. habtejszín
2 teásk. negyedannyi
2 teásk. zselatinfix
1 teásk. vaníliakivonat/aroma
tetejére:
gyümölcsök ízlés szerint (nálam: 120 g eper, 90 g áfonya, 20 g málna)

Szükséged lesz még egy 22 cm átmérőjű tapadásmentes csatos tortaformára és egy kevés sütőpapírra

Elkészítés:
A habtejszínt minimum fél órára tedd a fagyasztóba. A tortaforma aljára rakj sütőpapírt (bőven kilógjon ki) és a csat segítségével szorítsd bele. A sütő aljába tegyél egy kisebb hőálló edénybe vizet, ha nincs gőzsütőd és melegítsd elő 180 fokra. A csokit aprítsd fel, az olajhoz adj 15 ml vizet és kicsit kavard össze. A lisztet, a kakaót és a sütőport keverd el alaposan.
A tojásfehérjéket verd kemény habbá. A sárgákat az édesítővel keverd jó habosra, majd add hozzá az olajos vizet 2-3 részletben, folyamatos kavarás mellett. Mehet bele 1-2 evőkanálnyi fehérje, azzal gyors mozdulatokkal lazítsd fel, majd a lisztes keverék fele, aztán a maradék. A többi fehérjehabot kézi habverővel, óvatosan forgasd a masszába, végül pedig az étcsokit is. Légkeveréssel, kb. 25-30 perc alatt süsd készre (tűpróba).
Vedd ki a tejszínt a fagyasztóból. Először kis fokozaton, majd egyre erősebben verd fel. Amikor jó kemény, add hozzá a mascarponét, az édesítőt, a vaníliakivonatot, majd a zselatinfixet. Alaposan dolgozd össze és felhasználásig tedd a hűtőbe.
A kihűlt tésztát díszítsd habkinyomóba betöltött krémmel, majd ízlés szerint gyümölcsökkel.

Gyümölcsök nélkül 8 részre osztva 1 szelet tápértéke: kb. 7 CH / 280 Kcal, gyümölcsökkel: kb. 9 CH / 290 Kcal.

Tipp:
Tálalás előtt pár mentalevéllel tovább díszítheted.
Készítsd eperrel, málnával, áfonyával, vagy bármely, a diétádba beilleszthető kissé savanykás gyümölccsel.
Eldobható habzsák/zacskó helyett használj habkinyomó tortadíszítő szettel, amely különböző kinyomófejekkel kapható. Így sokféle, változatos díszítést készíthetsz. De akár sütőpapírból is hajtogathatsz habzsákot.
Gluténmentes és a vega étrendbe is belefér.
Cukorbetegeknek: gyümölcsök nélkül lassú ch, gyümölcsökkel gyorsként számolandó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük