Nyomdázható karácsonyi keksz

Gluténmentes, omlós, kakaós keksz

A klasszikus karácsonyi finomságok mellett az illatos, omlós kekszeknek is ott a helyük az ünnepi asztalon. Nemcsak dekoratívak, de nagy előnyük, hogy már a készülődés elején  megsüthetjük, mert kekszes dobozban sokáig elállnak.

Hozzávalók:
180 g barna rizsliszt
130 g puha vaj
50 g zabpehelyliszt (zabpehely darálva)
30 g negyedannyi édesítő
20 g cm kakaópor
1 tojás (M)
1 csg. dr. Oetker Vanillin Zero
1 kávésk. sütőpor
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint (nálam 1 teásk.)

Elkészítés:
A zabpelyhet és az édesítőt daráld le. A liszteket, kakaót, sütőport, édesítőt, vanillin zerot és a fűszerkeveréket kavard össze. Morzsold el a vajjal és mehet bele a tojás is. Amikor a tészta összeáll, csomagold be és tedd a hűtőbe, legalább fél órára. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tésztát kicsit gyúrd át, majd két sütőpapír között nyújtsd ki 4-5 mm vastagságúra és szúrj ki tetszőleges formákat. Sütőpapírral bélelt tepsiben, légkeveréssel süsd készre (az én sütőmben 15-20 perc). Hagyd a kekszeket teljesen kihűlni a tepsiben, különben könnyen törnek, morzsálódnak. Aztán már mehetnek is a sütis dobozba.

Készült a masszából egyforma méretű keksz is (4,5 cm-es formával), 58 db, igy 1 tápértéke: kb. 2,8 CH / 33 Kcal.
Házi fahéjas cm szilvalekvárral összeragasztva, 1 süti kb. 6 CH / 68 Kcal.

Tipp:
Mézeskalács helyettis kiváló választás.
Előre is elkészítheted, mert sütis dobozban tárolva, hetekig eláll.
Lekvárral összeragasztva is nagyon finom.
Gluténmentes és vega étrendbe is belefér.
Cukorbetegeknek: lassú ch-t tartalmaz (kivéve egyéni érzékenység).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük