Cukkinis brownie cukor- és gluténmentesen

A teteje ropogós, a belseje ragacsos és csupa csoki. Ilyen az igazán jó brownie. Egészséges változatban, zabpehelyliszttel és cukor nélkül készült.

Hozzávalók:
1 közepes cukkini (700 g, tisztítva 380 g)
220 g zabpehelyliszt (zabpehely darálva)
150 g vaj, vagy RAMA
100 g teljes kiőrlésű barna rizsliszt
90 g cukormentes étcsoki
80 g cukormentes kakaópor
45 g negyedannyi édesítő
2 kávéskanál vaníliakivonat (vagy aroma)
fél zacskó sütőpor
1 csipet só
150 ml víz
Szükséged lesz még egy 30 x 20 cm-es tepsire és némi szilikonos sütőpapírra

Elkészítés:
Forralj vizet a vízforralóban, öntsd egy lábasba tegyél rá egy fém, vagy üveg tálat úgy, hogy szorosan illeszkedjenek. Szórd bele a darabokra tört csokit és hagyd benne amíg felolvad. Béleld ki a tepsit sütőpapírral, tisztítást követően reszeld le nagy lyukú reszelőn a cukkinit. Keverd össze a liszteket, a kakaóval és a sütőporral. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Habosítsd fel a vajat/margarint az édesítővel, majd add hozzá a vaníliakivonatot, a csipetnyi sót. Vedd le a csokit a gőzről. Öntsd a cukkinihez a vizet, az olvasztott csokit, a vajas, majd a lisztes keveréket. Sűrű masszát kapsz, amit evőkanál segítségével egyengess el a tepsiben. Légkeveréssel sütőtől függően 35-40 perc alatt süsd készre, a teteje ropogós, de belül még puha legyen.

Tipp:
A süti akkor a legfinomabb, ha pár órát pihen. Süsd meg reggel és ebédre vagy uzsonnára már tökéletes is lesz.
Ne keverd túl a tésztát, épp csak forgasd össze a hozzávalókat.
Tálald friss gyümölccsel, gyümölcsöntettel, lekvárral, fagyival, cukormentes tejszínhabbal. Én most előkaptam a fagyasztóból a levendulás-fehércsokis fagyimat (https://cukormenteselet.hu/2020/07/17/levendulas-fehercsokis-fagyi-cukormentesen/)  …. hát ez az ízkombináció egyszerűen leírhatatlan. 😊
Cukorbetegeknek: A recept szerint készítve és 18 felé osztva, egy adagba 14 g lassú CH/160 kcal jut.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük